You are here

Eurogroup: «Άγνωστος x» η Γερμανία για τα κέρδη από τα ομόλογα

02/12/2019 13:59

Οι ανακατατάξεις και πολιτικές ζυμώσεις στη Γερμανία μπορούν να ρίξουν τη σκιά τους στο Eurogroup της Τετάρτης, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έγκριση της αποδέσμευσης μέρους από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SNP και ANFAs). Η θετική έκθεση της Κομισιόν και η εν πολλοίς θετική συζήτηση που έγινε στο EuroWorkingGroup για την έγκριση δημιούργησε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Όμως, όπως είχε αναφέρει το Euro2day.gr, υπάρχουν ερωτήματα από αρκετές αντιπροσωπείες για το γενικό επενδυτικό πλαίσιο της Ελλάδας και η απορία γιατί η κυβέρνηση ζητάει να χρησιμοποιήσει μέρος των κερδών σε επενδυτικά προγράμματα, από τη στιγμή που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει μειωθεί δραστικά.

Επίσης, όπως είχαμε γράψει, η άποψη των εταίρων μας στην ευρωζώνη είναι ότι υπάρχει το ζήτημα του «expectations versus realization» στο θέμα των επενδύσεων. Δηλαδή, η επικοινωνιακή πολιτική για μαζική εισροή επενδύσεων δεν μεταφράζεται και σε πραγματικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να δημιουργηθεί «φούσκα» προσδοκιών.

Βεβαίως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου θα αποφασιστεί το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια. Όμως, από τις συζητήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη τόσο της Κομισιόν όσο και του EwG, προκύπτει ότι όλοι περιμένουν να δουν τι θα πουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup και ιδιαίτερα τι θα γίνει στη Γερμανία, καθώς το πράσινο φως θα περάσει από την Μπούντεσταγκ (μαζί με άλλα πέντε εθνικά κοινοβούλια) και γι’ αυτό κανείς δεν εξέφραζε με απόλυτη βεβαιότητα το τι θα γίνει.

Επίσης, στο τραπέζι παραμένει η άποψη των εταίρων ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί πλήρως το θέμα των κόκκινων δανείων, δεν θα έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πάντως, για την ιστορία, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εισηγήθηκε να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικούς σκοπούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πανίσχυρος πλέον «Κύριος Ευρώ», ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με την υποσημείωση, όμως, ότι οι επενδύσεις αυτές πρέπει να είναι βάσει συγκεκριμένων κωδικών, που θα εγκριθούν από τους θεσμούς.

Πηγή: Euro2day