You are here

Το Eurogroup υιοθέτησε την υποψηφιότητα Lane για το εκτελεστικό συμβούλιο ΕΚΤ

11/02/2019 23:11

Tην υποψηφιότητα του Philip Lane ως νέο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υιοθέτησε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, το Εurogroup. O Philip Lane υπηρετεί επί του παρόντος ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, θα αντικαταστήσει τον Peter Praet και θα υπηρετήσει μια μη ανανεώσιμη οκταετή θητεία από την 1η Ιουνίου 2019. Η υποψηφιότητά του, μετά τη θετική γνώμη του eurogroup, θα εγκριθεί από το ECOFIN αύριο και στη βάση αυτή το Συμβούλιο θα διαβουλευθεί τόσο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Τον τελικό διορισμό θα εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) στις 22-23 Μαρτίου.

Το άρθρο 283, παράγραφος 2, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι οι διορισμοί στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ πραγματοποιούνται «από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία μεταξύ προσώπων με αναγνωρισμένο κύρος και επαγγελματική πείρα στον τομέα της νομισματικής ή τραπεζικής μετά από σύσταση του Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ».

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ, όπως καθορίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τέσσερα άλλα μέλη, τα οποία διορίζονται για οκταετή θητεία μη ανανεώσιμη. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.