You are here

Eurostat: Αύξηση οικογενειακών παροχών σε Ε.Ε.

31/07/2003 14:39
Αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία οι οικογενειακές παροχές σε χρήμα και σε πραγματικούς όρους, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Ολλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο 156%, τη Γερμανία 81%, την Ελλάδα 67% και την Ιρλανδία 66%. Στην Ολλανδία σημειώθηκε μείωση 14% μεταξύ των ετών 1991 και 2000.

Σημειώνεται, ότι η τάση αύξησης, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής της κλίμακας των οικογενειακών επιδομάτων που ήταν ιδιαίτερα σημαντική στο Λουξεμβούργο, καθώς και της μεταρρύθμισης του συστήματος, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας ή ακόμα αποτελεί συνέπεια της θέσπισης νέων παροχών.

Σύμφωνα με τη Eurostat, μεταξύ των ετών 1991 και 2000, οι οικογενειακές παροχές σε χρήμα αυξήθηκαν κατά 36% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τη μείωση του ρυθμού των γεννήσεων που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Οι οικογενειακές παροχές σε χρήμα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% των συνολικών κοινωνικών παροχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το έτος 2000. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών.

Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο 13% του συνόλου των κοινωνικών παροχών, στην Ιρλανδία 11% και στην Αυστρία 8%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ισπανία 1%, Ιταλία 2% και στην Πορτογαλία, Ολλανδία και Σουηδία 3% αντίστοιχα για την κάθε μία.

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τη Eurostat, αντικατοπτρίζει κυρίως την οργάνωση του συστήματος των οικογενειακών παροχών στις διάφορες χώρες και τη σχετική σημασία των χρηματικών επιδομάτων έναντι των επιδομάτων σε είδος και των επιδομάτων μητρότητας.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έκθεση για τις οικογενειακές παροχές σε χρήμα στην Ευρώπη που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Eurostat και τη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat, οι οικογενειακές παροχές ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμαίνονται από 0,2% έως 2,6% μεταξύ των κρατών-μελών.

Στα κράτη-μέλη με εξαίρεση τη Δανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Φιλανδία και τη Σουηδία το 2000 τα χρηματικά επιδόματα που χορηγήθηκαν αποτελούσαν ποσοστό ανώτερο του 70% του συνόλου των οικογενειακών, κοινωνικών παροχών.

Το Λουξεμβούργο διαθέτοντας το 2000 το 2,6% του ΑΕΠ του σε οικογενειακές παροχές σε χρήμα είχε το υψηλότερο ποσοστό έναντι όλων των κρατών-μελών και ακολουθούν η Αυστρία με 2,3%, η Γερμανία με 2,1%, το Βέλγιο και η Γαλλία με 2%.

Αντίθετα η Ισπανία 0,2%, η Ιταλία και η Πορτογαλία με 0,5% η κάθε μία και η Ολλανδία με 0,8% κατείχαν τις τελευταίες θέσεις.