You are here

Εβδόμη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από την Τρ. της Αγγλίας

22/09/2022 14:14

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% την Πέμπτη και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση. Είναι η έβδομη διαδοχική άνοδος επιτοκίων.

Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ - η πτώση, σε συνδυασμό με την μείωση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, οδηγεί την οικονομία σε τεχνική ύφεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο 75 μονάδων βάσης.

«Σε περίπτωση που οι προοπτικές υποδηλώνουν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρότερης ζήτησης, η Επιτροπή θα ανταποκριθεί σθεναρά, όπως είναι απαραίτητο», δήλωσε η BoE, χρησιμοποιώντας παρόμοια μορφή λέξεων με τους προηγούμενους μήνες για τις πολιτικές της προθέσεις.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE ψήφισε 5-4 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στο 2,25%, με τον αναπληρωτή κυβερνήτη Dave Ramsden και τα εξωτερικά μέλη Jonathan Haskel και Catherine Mann να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης στο 2,5%, ενώ το νέο μέλος Swati Dhingra ήθελε μικρότερη άνοδο στο 2%.

Πηγή: Euro2day