You are here

Εβδομήντα νέα κρούσματα του COVID19 και 17 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στο Βέλγιο

03/06/2020 12:31

Εβδομήντα νέα κρούσματα του COVID19 και 17 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στο Βέλγιο σε 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Από τα νέα κρούσματα 43 ασθενείς ζουν στη Φλάνδρα, 21 στη Βαλλονία και 6 στις Βρυξέλλες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 58685.

Επιπλέον, η κατάσταση έχει ως εξής: 819 συνολικά  ασθενείς νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομεία. Υπήρξαν νέες 31 εισαγωγές τις τελευταίες 24 ώρες. Υπάρχουν συνολικά 172 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αύξηση 6 ασθενών τις τελευταίες 24 ώρες. 15959 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχουν θεραπευτεί από τις 15 Μαρτίου, αύξηση 25 κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά αναφέρθηκαν 9522 θάνατοι, αύξηση κατά 17 τις τελευταίες 24 ώρες. Από αυτούς τους 17, 11 άνθρωποι πέθαναν στο νοσοκομείο και 6 σε κέντρο φροντίδας. Στην τελευταία ομάδα, το 83% επιβεβαιώθηκε από μια δοκιμή COVID19.
Από το σύνολο των  ατόμων που πέθαναν, το 48% πέθανε στο νοσοκομείο, το 51% σε κέντρο φροντίδας κατοικιών, το 0,3% στο σπίτι και το 0,5% σε άλλο μέρος. Οι θάνατοι σε νοσοκομεία είναι όλα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι θάνατοι σε κέντρα φροντίδας  επιβεβαιώνονται κατά 26% ή είναι ύποπτα κρούσματα κατά 74%.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου που θα αποφασίσει το πέρασμα στην τρίτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων και αφορά μεταξύ άλλων την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης και φιλοξενίας και την επανέναρξη του τουρισμού.

Άλλα θέματα που θα συζητήσει το Συμβούλιο είναι η επαναλειτουργία των χώρων λατρείας, η αύξηση του αριθμού ατόμων στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, το άνοιγμα των κινηματογράφων, των θεάτρων και των γυμναστηρίων και ενδεχομένως το άνοιγμα των συνόρων της χώρας και τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης David Clarinval σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του Συμβουλίου τόνισε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας είναι πολύ καλά τις τελευταίες ημέρες και ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου θα δίνουν περισσότερες ελευθερίες στα άτομα και στις επιχειρήσεις.

"Θα απελευθερώσουμε όλους τους τομείς εκτός των νυχτερινών κέντρων και των ντισκοτέκ" ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Denis Ducarme σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι ο ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης θα μειωθεί στο 6% εκτός από τα αλκοολούχα ποτά που θα παραμείνει στο 21%.