You are here

Εξ αποστάσεως θα ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο Ευρωπ. Κοινοβ.

14/01/2022 13:33

Χωρίς την φυσική παρουσία των ευρωβουλευτών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη η προγραμματισμένη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποφάσισαν την Πέμπτη οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων ενόψει της Ολομέλειας που ξεκινά τη Δευτέρα στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Η απόφαση λήφθηκε για λόγους ασφάλειας, εξ αιτίας της αυξημένης εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Γαλλία.

Αρχικά η ψηφοφορία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο ημικύκλιο της Ολομέλειας βάσει απόφασης του τέως Προέδρου Ντάβιντ Σασόλι, ο οποίος απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης μετά από μήνες κατά τους οποίους παρουσίαζε προβλήματα υγείας.
 
Ο Ντάβιντ Σασόλι είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στην θέση του Προέδρου. Η θητεία του Προέδρου έχει διάρκεια δυόμιση ετών (δηλαδή δύο θητείες ανά πενταετή θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ενώ υπάρχει όριο δύο θητειών.
 
Την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεκδικούν η Μαλτέζα ευρωβουλεύτρια Ρομπέρτα Μέτσολα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η οποία ως πρώτη αντιπρόεδρος προεδρεύει αυτή τη στιγμή του σώματος, η Σουηδή Άλις Μπακούνκε από τους Πράσινους, ο Πολωνός Κοσμά Ζλοτόφσκι από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και η Ισπανίδα Σίρα Ρέγο από την ομάδα της Αριστεράς.
 
Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την προεδρία με την επικεφαλής της πολιτικής τους ομάδας, την Ισπανία Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, σπάζοντας έτσι την άτυπη συμφωνία με το ΕΛΚ για εκ περιτροπής ανάληψη της προεδρίας στο πλαίσιο του διακανονισμού μεταξύ των κρατών μελών και του Κοινοβουλίου που ακολούθησε τις ευρωεκλογές του 2019 για την πλήρωση των προεδριών της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων θεσμών (ο Ντάβιντ Σασόλι άνηκε στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών).
 
Ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξουν, έχοντας πραγματοποιήσει συναντήσεις και με την κ. Μέτσολα και με την κ. Ρέγο. Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα και το πώς θα κινηθεί η ομάδα των Φιλελευθέρων (Renew) καθώς μέλη της ομάδας έχουν επικρίνει την κ. Μέτσολα για την συντηρητική της στάση σε θέματα αμβλώσεων και ισότητας φύλου.
 
Για την εκλογή Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων, δηλαδή 353 από τους 705 ευρωβουλευτές εφόσον ψηφίσουν όλοι. Εάν δεν υπάρξει νικητής στον πρώτο γύρο, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται με δεύτερο ή και τρίτο γύρο με τους ίδιους ή άλλους υποψήφιους. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα ούτε στον τρίτο γύρο, γίνεται τέταρτος γύρος ψηφοφορίας μεταξύ των δύο υποψηφίων με τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο.
 
Αργότερα την Τρίτη και την Τετάρτη θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες για την προεδρία των υπόλοιπων μελών του προεδρείου του Κοινοβουλίου (δηλαδή οι 14 αντιπρόεδροι και οι πέντε κοσμήτορες) καθώς και οι συνθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
 
 
- Κηδεία και εκδήλωση μνήμης για Σασόλι
 
Η κηδεία του Ντάβιντ Σασόλι πραγματοποιείται την Παρασκευή στη Ρώμη, παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της  προεδρεύουσας του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα εκ μέρους των θεσμών και του Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, μεταξύ άλλων. Μεταξύ των ηγετών που θα παραστούν θα βρίσκεται και η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
 
Τη Δευτέρα το απόγευμα κατά την έναρξη της Ολομέλειας, θα πραγματοποιηθεί τελετή μνήμης για τον Ντάβιντ Σασόλι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκ μέρους της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ. Για τον εκλιπόντα θα μιλήσει ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην ευρωβουλευτής Ενρίκο Λέτα.
 
Μεταξύ άλλων στην αίθουσα της ολομέλειας στο Στρασβούργο θα βρίσκονται οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, του Λουξεμβούργου Ζαβιέ Μπετέλ και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.
 
Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου. Εκ μέρους των 27 μελών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA) θα παραστεί στην τελετή και το μέλος του Συνεδρίου από την Κύπρο, Λάζαρος Λαζάρου.