You are here

«Εξαφανίστηκαν» οι τουρίστες από την πλατεία Ταξίμ...

24/11/2003 11:52
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι οικονομικοί αναλυτές στην Τουρκία όσον αφορά τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης Πέμπτης στην οικονομία τονίζοντας ωστόσο ότι για φέτος, ο τουρισμός δέχθηκε σημαντικό πλήγμα.

«Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της τουρκικής οικονομίας δεν θα μεταβληθούν λόγω των επιθέσεων», λένε οικονομικοί κύκλοι στην Κωνσταντινούπολη και τονίζουν ότι, η συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας δεν υποχώρησε καθόλου ούτε έναντι του δολαρίου ούτε έναντι του ευρώ δίνοντας έτσι ένα σημαντικό μήνυμα για τη σταθερότητα που χαρακτηρίζει πλέον την τουρκική οικονομία.

Κλειστό

Εν τω μεταξύ, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης θα παραμείνει κλειστό καθ όλη τη διάρκεια την εβδομάδας, λόγω της γιορτής του Μπαϊραμιού, δίνοντας έτσι τον χρόνο στις αγορές να κινηθούν με ψυχραιμία.

Ο μεγάλος ωστόσο χαμένος για την φετινή χειμερινή περίοδο είναι αναμφισβήτητα ο τουρισμός, καθώς ήδη την ημέρα των επιθέσεων αναχώρησαν εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη χιλιάδες ξένοι τουρίστες που βρισκόντουσαν στην Τουρκία.

Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες καλώντας τους πολίτες τους να αποφύγουν επισκέψεις τους στην Τουρκία και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τις άλλες τουριστικές περιοχές, εντείνουν τις ανησυχίες για την έκταση του πλήγματος στον τουριστικό κλάδο, που είναι από τους πιο δυναμικούς της τουρκικής οικονομίας.

«Είχαμε πολλές ακυρώσεις για όλη την επόμενη τουριστική σεζόν», λέει διευθυντής μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου στην Κωνσταντινούπολη, που επιθυμεί να μην αναφερθεί το όνομά του, και προσθέτει ότι «αναμφισβήτητα για τον τουρισμό οι επιθέσεις είναι μεγάλο πλήγμα αλλά δεν είναι καταστροφή».

«Ο τουρισμός το 2003, παρά τον πόλεμο στο Ιράκ, αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2002 και η χρονιά τελειώνει σε ένα περίπου μήνα, οπότε ο συνολικός αριθμός των τουριστών που ήρθαν στην Τουρκία για το 2003 θα είναι θετικός», λέει και σημειώνει ότι «η χειμερινή περίοδος που διανύουμε δεν είναι η σημαντικότερη περίοδος για τον τουρισμό στην Τουρκία και όταν αρχίσει πια η ανοιξιάτικη περίοδος η επίδραση των επιθέσεων της προηγούμενης εβδομάδες θα έχει ελαχιστοποιηθεί».

Αναχωρήσεις

Μικρότεροι ωστόσο επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι και λιγότερο ψύχραιμοι, καθώς η ραγδαία μείωση των τουριστών προς την Τουρκία, έστω και για την περίοδο μέχρι την άνοιξη δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα.

«Μέχρι την Πέμπτη είχαμε αρκετούς τουρίστες, όπως κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, αλλά μετά τις επιθέσεις εξαφανίστηκαν», λέει ο Χουσεΐν Μπαγτζί, μεγαλέμπορος χαλιών στην κλειστή αγορά της Κωνσταντινούπολης, την καρδιά του τουρισμού, που το Σάββατο η απουσία των τουριστών ήταν εντυπωσιακή.

Από πολλά τουριστικά ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την Αγ. Σοφία, αλλά και στην κεντρική πλατεία του Ταξίμ, υπήρξαν ξαφνικές αναχωρήσεις και πολλές ακυρώσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς το παρόν επίσημοι ή έγκυροι ανεπίσημοι αριθμοί.

«Αν εξαιρέσουμε τον τουρισμό που πλήγεται για την επόμενη περίοδο, οι επιθέσεις της Πέμπτης δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσουν τους οικονομικούς δείκτες ούτε και την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Τουρκία», εκτιμά ο επιχειρηματίας Λάκης Βίνγκας που έχει καθημερινή επαφή με ξένους επενδυτές.

Ο επιχειρηματίας προειδοποιεί ωστόσο ότι αν υπάρξουν και τρίτες επιθέσεις, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές καθώς η Τουρκία θα θεωρείται πλέον από ξένους επενδυτές ως μια χώρα όπου υπάρχει χάος.

Άντεξαν...

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις και το ενδιαφέρον Ελλήνων επενδυτών στην Τουρκία, ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Διονύσης Πρωτόπαππας εκτιμά ότι οι επιθέσεις δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

«Οι Έλληνες επενδυτές κατάφεραν να ξεπεράσουν χωρίς σημαντικές απώλειες τα δυο τελευταία χρόνια, που ήταν από τις πιο δύσκολες και αβέβαιες περιόδους της τουρκικής οικονομίας και λογικά οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας δεν θα αλλάξουν κάτι στη συμπεριφορά τους», λέει ο κ. Πρωτόπαππας.

Η τουρκική οικονομία

Αριθμός τουριστών από τον Ιανουάριο 2003 έως τον Σεπτέμβριο 2003: 10.850.000 (Στην αντίστοιχη περίοδο για το 2002: 8.760.000)

δ ΑΕΠ 2002: 178.5 δισ. δολάρια.

δ Κατά κεφαλήν εισόδημα : 3.500 δολάρια

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται:

6η δόση δανείου συνολικού ύψους 16 δισ. δολ. Από ΔΝΤ, ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Η σχετική συνεδρίαση στο ΔΝΤ επρόκειτο να γίνει τέλη Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκε για τις αρχές Δεκεμβρίου. Η αναβολή ανακοινώθηκε πριν τις επιθέσεις.

Δάνειο 8,5 δισ. δολ. Από την Ουάσινγκτον την εκταμίευση του οποίου η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει όταν και αν υπάρξει ανάγκη.

Δάνειο συνολικού ύψους 4,5 δισ. δολ. για 3 χρόνια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η αποδέσμευσή του αργεί καθώς η Άγκυρα δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.