You are here

Εξακολουθεί να απορρίπτει το Μάντσεστερ αυστηρότερα μέτρα για κορωνοϊό

19/10/2020 14:04

Συνεχίζεται στη Βρετανία η δημόσια αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Δήμαρχο του ευρύτερου Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ, ο οποίος με τη στήριξη των υπολοίπων τοπικών αρχόντων και των τοπικών Βουλευτών απορρίπτει μέχρι στιγμής την ένταξη της περιοχής στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση κάλεσε τον κ. Μπέρναμ, πρώην Υπουργό Εργατικών κυβερνήσεων, να σταματήσει τα πολιτικά «παιχνίδια» και να συναινέσει στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών. 

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ έδωσε διορία έως το βράδυ της Τρίτης στους τοπικούς φορείς του Μάντσεστερ να αποδεχθούν την υπαγωγή της περιοχής στα νέα μέτρα, ειδάλλως η κυβέρνηση θα μπορούσε να επέμβει και να επιβάλει τα μέτρα μονομερώς.

Ο Δήμαρχος του Μάντσεστερ επανέλαβε ότι η υπαγωγή εκατομμυρίων πολιτών σε περιορισμούς θα πρέπει να συνοδεύεται από γενναιότερο πακέτο οικονομικής στήριξης, καθώς τα μέτρα της τρίτης βαθμίδας προβλέπουν μεταξύ άλλων πλήρες κλείσιμο των παμπ, των μπαρ, των γυμναστηρίων, των γραφείων στοιχημάτων, των καζίνο και άλλων επιχειρήσεων που φιλοξενούν δραστηριότητες αναψυχής σε κλειστό χώρο. 

Ο κ. Μπέρναμ ζητά να συνεχίσει να ισχύει η κάλυψη από την κυβέρνηση του 80% του μισθού εργαζομένων που τίθεται υπό αναστολή εργασίας. Το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα ισχύσει από τον ερχόμενο μήνα προβλέπει κάλυψη του 66% του μισθού την εργαζομένων υπό αυτές τις συνθήκες. 

Δημοσιεύματα πάντως αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσφέρει ένα πακέτο έως 100 εκ. λιρών για το Μάντσεστερ κατά την περίοδο του τοπικού ‘lockdown’.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλούνται βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τα νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ βρίσκονται πολύ κοντά από το να ξεμείνουν από κλίνες για ασθενείς Covid-19.

Τρία από τα 12 νοσοκομεία φέρονται να είχαν πληρότητα τουλάχιστον 94% ήδη την Παρασκευή.

Στο νοσοκομείο με πνευμονία μετά από την προσβολή της από κορωνοϊό προ δύο εβδομάδων νοσηλεύεται, εξάλλου, η Βουλευτής του ΝΑ Μπόλτον στην περιοχή του ευρύτερου Μάντσεστερ Γιάσμιν Κιουρέσι. Σε δήλωσή της αναφέρει ότι λαμβάνει εξαιρετική φροντίδα από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Στην τρίτη βαθμίδα συναγερμού και μέτρων κατά του κορωνοϊού βρίσκονται ήδη η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και η κομητεία του Λάνκασιρ της ΒΔ Αγγλίας. Με βάση τις νεότερες πληροφορίες, πέρα από το Μάντσεστερ η κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην τρίτη βαθμίδα του νοτίου και δυτικού Γιόρκσιρ και του Νότιγχαμ, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη βαθμίδα, όπως και το Μάντσεστερ.

Την Κυριακή αναφέρθηκαν 16.982 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 67 θάνατοι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΚΥΠΕ