You are here

Έξαρση Covid σε πολλές περιοχές στην Αγγλία

21/10/2021 21:24

Αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε κάθε ηλικιακή ομάδα και σε περισσότερες από τις μισές αυτοδιοικητικές ενότητες στην Αγγλία, καταγράφει η εβδομαδιαία έκθεση της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί σε 85 από τους 149 αγγλικούς δήμους την τελευταία εβδομάδα, με 12 εξ αυτών να καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων άνω του 50%.

Στις ηλικιακές ομάδες 10-19 ετών και 5-9 ετών καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων από τότε που άρχισε η ανάλυση των στοιχείων, τον Οκτώβριο του 2020. Συγκεκριμένα αναφέρονται 1,367 και 1,135 κρούσματα ανά 100.000 άτομα αντιστοίχως.

Η χαμηλότερη αναλογία φορέων ανά πληθυσμό εντοπίζεται στις ηλικίες 80 και πάνω, με 121 ανά 100.000, αν και εδώ υπάρχει έστω μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυξημένες είναι και οι νοσηλείες στην Αγγλία, με 7,2 φορείς ανά 100.000 κατοίκους να βρίσκονται σε νοσοκομείο, σε σχέση με τους 6,3 της προηγούμενης εβδομάδας.

Προκύπτει επίσης ότι η νέα παραλλαγή Delta plus έχει εντοπιστεί σε όλες πλην περίπου 20 αυτοδιοικητικές ενότητες στην Αγγλία.

Νεότερα στοιχεία από άλλη τακτική μελέτη δείχνουν αύξηση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17% σε μία εβδομάδα.

Η μελέτη του King’s College του Λονδίνου, που βασίζεται στην εφαρμογή καταγραφής συμπτωμάτων Covid ZOE, αναφέρει πως την εβδομάδα έως τις 16 Οκτωβρίου 81.823 άτομα προσβάλλονταν καθημερινά από τον κορωνοϊό.

Ο επιδημιολόγος Τιμ Σπέκτορ που ηγείται της μελέτης σχολίασε ότι με περισσότερα από 80 χιλιάδες νέα κρούσματα ημερησίως «το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματικά έχει μπει σε μπελάδες».

Με βάση και αυτά τα στοιχεία, τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης εντοπίζονται στις ηλικίες 10-19 ετών, με ένα στα 29 άτομα να είναι φορέας.

Σημειώνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη καταγράφηκαν 52.009 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα περισσότερα σε μία ημέρα από τις 17 Ιουλίου.

Η βρετανική κυβέρνηση ανθίσταται στην πίεση να επαναφέρει έστω στοιχειώδη μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, με το επιχείρημα ότι η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας NHS απέχει ακόμα από το να καταστεί μη βιώσιμη.

Παρόλα αυτά, οι δήμοι του Λέστερ, του Μπόλτον, του Λούτον και του Ντάργουεν και Μπλάκμπερν ανακοινώθηκε ότι θα λάβουν πρόσθετη κρατική στήριξη κυρίως υπό τη μορφή αυξημένων διαγνωστικών ελέγχων, καθώς αναγνωρίζονται ως περιοχές μακρόχρονης μετάδοσης του ιού.

Το μέτρο αυτό, όπως οι δημόσιες συστάσεις για προσοχή προς το κοινό που έγιναν από τον Υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, προβλέπονται ως τα αρχικά μέτρα του Σχεδίου Β της κυβέρνησης, που καταλήγει στη λήψη πιο παρεμβατικών μέτρων.

Η κυβέρνηση, δια στόματος και του Πρωθυπουργού Τζόνσον, κάλεσε τους πολίτες που δικαιούνται να προσέλθουν το συντομότερο δυνατό για την ενισχυτική τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθώς μόνο περίπου 4 εκατομμύρια από τα 8,7 που θα μπορούσαν να έχουν κάνει τη δόση έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα.

Η καθυστέρηση αποδίδεται, ωστόσο, στο γεγονός ότι μέχρι τώρα τα εμβολιαστικά κέντρα δέχονταν μόνο όσους πολίτες είχαν λάβει πρόσκληση. Πλέον καλούνται όσοι άνω των 50 ετών και ευπαθείς έχουν κάνει τη δεύτερη δόση περισσότερο από έξι μήνες πριν να προσέλθουν χωρίς ραντεβού.

Η αντιπολίτευση επισήμανε την καθυστέρηση και κάλεσε την κυβέρνηση να ελέγξει την κατάσταση.