You are here

Εξελέγη Καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς

09/12/2021 06:32

Ένατος Καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας είναι από το απόγευμα της Τετάρτης ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς.

Ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου και Υπουργός Οικονομικών της τελευταίας Κυβέρνησης της Άγκελα Μέρκελ, θα ηγηθεί ενός τρικομματικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Πρόκειται για Κυβέρνηση 16 Υπουργών, από τους οποίους οι 8 είναι γυναίκες.

Ο Όλαφ Σολτς και η Κυβέρνηση του πήραν το μεσημέρι της Τετάρτης ψήφο εμπιστοσύνης από το γερμανικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια ορκίστηκαν.

Για πρώτη φορά επίσης στην ιστορία της Γερμανίας μια γυναίκα αναλαμβάνει το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για την Αναλένα Μπέρμποκ του κόμματος των Πρασίνων.

Η Μπέρμποκ μετά την ορκωμοσία της όπως παραδοσιακά συνηθίζεται θα μεταβεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογο της.

Η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ έχει πολλές φορές στο παρελθόν δηλώσει πως βασικοί πυλώνες της νέας γερμανικής εξωτερικής πολιτικής είναι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο ως παράνομες και προκλητικές.

Να θυμίσουμε πως οι Πράσινοι, το κόμμα της Μπέρμποκ, έφεραν πριν μήνες στο γερμανικό Κοινοβούλιο το θέμα της συμπαραγωγής γερμανικών υποβρυχίων U214 με την Τουρκία, ζητώντας την αναστολή του συγκεκριμένου έργου, καθώς όπως υποστήριξαν αποτελεί επιθετικό όπλο που στρέφεται αποκλειστικά εναντίον χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το κόμμα των Πρασίνων έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στο θέμα των Βαρωσίων, σημειώνοντας πως καταστρατηγεί τις αποφάσεις των ΗΕ, ενώ πάγια θέση του είναι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

ΚΥΠΕ