You are here

Εξετάζουν φρένο σε ταξίδια από χώρες Ν. Αφρικής

26/11/2021 17:49

Συνάντηση του IPCR, της ειδικής ομάδας του Συμβουλίου της ΕΕ για ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων, συγκάλεσε το απόγευμα η Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου για να συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση του «φρένου έκτακτης ανάγκης» για τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής, λόγω της παραλλαγής που εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική και τη Μποτσουάνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση του Τύπου, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, την ενεργοποίηση του ‘φρένου έκτακτης ανάγκης’ ώστε να διακοπούν τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή της νότιας Αφρικής λόγω της μετάλλαξης B.1.1.529», κάτι που είχε ανακοινώσει το πρωί η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Η κ. Σπινάντ πρόσθεσε πως μετά από αίτημα της Κομισιόν, η Σλοβενική Προεδρία συγκάλεσε συνάντηση του IPCR, της ομάδας του Συμβουλίου για ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων αυτό το απόγευμα για να συζητήσουν την πρόταση.
 
«Παράλληλα βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το Eurocontrol και τον EASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας, ο οποίος προετοιμάζει συστάσεις για τα αεροδρόμια και αερογραμμές για αυτό το θέμα» σημείωσε.
 
Η εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατηγοριοποίησε την μετάλλαξη, γνωστή και ως N, ως μετάλλαξη ειδικού ενδιαφέροντος.