You are here

ΕΥΕΔ: ΕΕ, Τουρκία και υποψήφιες για ένταξη στηρίζουν την έκθεση ΔΟΑΕ για τα πυρηνικά

12/11/2018 11:07

H Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υποψήφιες χώρες Τουρκία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Αλβανία, και επιπλέον η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Λιχτενστάιν και η Μολδαβία, στηρίζουν το ψήφισμα για την έκθεση του ΔΟΑΕ (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας) για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπηρεσία της οποίας προΐσταται η Ύπατη Εκπρόσωπος Φ.Μογκερίνι, την Παρασκευή
9 Νοεμβρίου 2018, στην Νέα Υόρκη, το μήνυμα αυτό μετέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αφοπλισμού, Μη Διάδοσης και Ελέγχου των Όπλων, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Γεώργιος Κρητικός, κατά την 73η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Ψήφισμα για την Έκθεση του ΔΟΑΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΥΕΔ, ο Γεώργιος Κρητικός, μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση ότι "είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε το ψήφισμα σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, μια έκθεση η οποία επιβεβαιώνει εκ νέου τον «απαραίτητο ρόλο του Οργανισμού όσον αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την παροχή βοήθειας για την ανάπτυξη και την πρακτική εφαρμογή των ατομικών ενέργεια για ειρηνικές χρήσεις, καθώς και στη μεταφορά τεχνολογίας και στην πυρηνική επαλήθευση, ασφάλεια και ασφάλεια".

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο Γ.Κρητικός σημείωσε ότι "η ΕΕ είναι απολύτως προσηλωμένη στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό" και επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξή της ΕΕ για την πλήρη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) ως "τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς καθεστώτος μη διάδοσης, το ουσιαστικό θεμέλιο για την επιδίωξη του πυρηνικού αφοπλισμού, σύμφωνα με το άρθρο VI της ΣΜΔ και ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των εφαρμογών πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς".

"Η ΕΕ επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της για τη δημιουργία μιας ζώνης απαλλαγμένης από όπλα μαζικής καταστροφής και των συστημάτων παράδοσής τους στη Μέση Ανατολή και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να συνδράμει στη διαδικασία που οδηγεί στην ίδρυσή της", τόνισε ο Γ.Κρητικός.

Επιπλέον σημείωσε ότι η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας παγκοσμίως, προκειμένου να αποφευχθεί η πυρηνική τρομοκρατία και η κατάχρηση πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών. Για το σκοπό αυτό, ο Αναπληρωτής Διευθυντής επανέλαβε τη σημασία "της συμμετοχής και της πλήρους εφαρμογής των σχετικών συνθηκών, της τροποποιημένης σύμβασης για τη φυσική προστασία των πυρηνικών υλικών και της διεθνούς σύμβασης για την καταστολή των πράξεων πυρηνικής τρομοκρατίας και υπογραμμίζουμε τη σημασία των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ 1540 και 2325".

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, "υποστηρίζουμε ενεργά τις διεθνείς πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας".

Σημείωσε ότι "για την περίοδο 2014-2020, η ΕΕ αφιερώνει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ στην περιφερειακή πρωτοβουλία των Κέντρων Αριστείας της ΕΕ για τα Χημικά, Βιολογικά, Ακτινολογικά και Πυρηνικά (ΧΒΡΠ)" και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει ενεργά την προετοιμασία της Διεθνούς Διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια που θα διεξαχθεί το Φεβρουάριο του 2020.

"Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τον κεντρικό ρόλο του ΔΟΑΕ στη βελτίωση του παγκόσμιου πλαισίου πυρηνικής ασφάλειας μέσω της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας, της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και της παροχής άμεσης βοήθειας στα κράτη μέλη", τόνισε ο Γεώργιος Κρητικός.

"Καλούμε τα κράτη μέλη του ΔΟΑΕ να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα επαρκών πόρων για αυτές τις υπηρεσίες", είπε. "Μαζί με τα κράτη μέλη της, η ΕΕ συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών βοήθειας στο Ταμείο Πυρηνικής Ασφάλειας του ΔΟΑΕ. Η χρηματοδότηση της ΕΕ προς τον ΔΟΑΕ βοήθησε τον Οργανισμό να βοηθήσει τις χώρες να αναβαθμίσουν και να διασφαλίσουν τη φυσική προστασία επιλεγμένων εγκαταστάσεων και να βελτιώσουν την εθνική κανονιστική τους υποδομή", κατέληξε.