You are here

Ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές μετοχές ψάχνουν οι επενδυτές

22/01/2022 10:47

Οι επενδυτές κυνηγούν ευκαιρίες σε παρατημένες γωνιές της αγοράς μετοχών της Ευρώπης, καθώς τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τα ισχυρά προγράμματα τόνωσης περιορίζουν την ελκυστικότητα των πιο λαμπερών τεχνολογικών εταιρειών.

Ο δείκτης του MSCI για τις μετοχές αξίας έχει κάνει άλμα σχεδόν 5% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2022 με βάση τις συνολικές αποδόσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ την πτώση 5% του ευρύτερου παγκόσμιου δείκτη για τις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών. Το χάσμα στις αποδόσεις σε τοπικό νόμισμα θα σηματοδοτούσε την μεγαλύτερη μηνιαία υπεραπόδοση που έχει καταγραφεί ποτέ, εάν συνεχιστεί και τον υπόλοιπο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet στο κλείσιμο της Πέμπτης.

Οι μετοχές αξίας – εταιρείες που τιμολογούνται φθηνά σε σύγκριση με θεμελιώδη όπως τα κέρδη ή η λογιστική αξία- έχουν υστερήσει, καθώς πιο «τολμηρές» αλλά πιο πλουσιοπάροχα αποτιμημένες τεχνολογικές μετοχές «ανθίζουν». Οι ευρωπαϊκές μετοχές αξίας έχουν υπεραποδώσει της ευρύτερης παγκόσμιας αγοράς μόνο δυο χρονιές μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Ωστόσο, η εκτίναξη των αποδόσεων των παγκόσμιων ομολόγων και οι προσδοκίες πως οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να περιορίσουν τα μέτρα οικονομικής στήριξης που πήραν στις αρχές της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε μια απότομη στροφή της δυναμικής.

Στις ταχέως αναπτυσσόμενες, αλλά πιο κερδοσκοπικές αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές συνεχίζεται φέτος το βαρύ ξεπούλημα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές από τα σημερινά ιστορικά χαμηλά. Τα υψηλότερα επιτόκια θεωρούνται ως ιδιαίτερα επώδυνα  για τις μετοχές σε ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, επειδή διαβρώνουν την τρέχουσα αξία των προβλεπόμενων μελλοντικών τους κερδών.

Στην αίσθηση αβεβαιότητας έρχεται να προστεθεί η δήλωση του συνιδρυτή της GMO, Jeremy Grantham, που την Πέμπτη προειδοποίησε σε σημείωμα προς τους επενδυτές πως «σήμερα στις ΗΠΑ βρισκόμαστε στην τέταρτη υπερ-φούσκα των τελευταίων εκατό ετών».

Οι επενδυτές σε αμερικανικές μετοχές «αναγνωρίζουν πως αυτό το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων μπορεί να μην είναι το καλύτερο γι’ αυτούς», ανέφερε η Liz Young, chief investment officer της SoFi. «Η Ευρώπη είναι μια σπουδαία επιλογή».

Πηγή: euro2day.gr