You are here

Ευρεία διασπορά αλλά μείωση ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στην Αγγλία

01/10/2020 12:29

Ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού στην Αγγλία μοιάζει να μειώνεται, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη τακτική έρευνα αυτού του είδους στη χώρα.

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos Mori διενήργησαν στοχευμένα δειγματοληπτικά διαγνωστικά τεστ σε 80.000 πολίτες στο διάστημα 18-26 Σεπτεμβρίου.

Τα αποτελέσματα των τεστ αυτών δείχνουν ότι η τιμή R του ρυθμού μετάδοσης του ιού έχει μειωθεί στο 1,1 από το 1,7 που ήταν με βάση τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της περιόδου 24 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου.

Η έρευνα, που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο REACT, συμπεραίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, όπως τα κατά τόπους ‘lockdown’ και ο «κανόνας των έξι» που δεν επιτρέπει τις συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο, μάλλον έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Αυτό παρά τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει να φαίνεται ο θετικός αντίκτυπος των μέτρων και την προειδοποίηση του αρχιάτρου για την Αγγλία καθηγητή Κρις Γουίτι ότι ο κορωνοϊός δεν είναι αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο.

Πάντως η έρευνα REACT επισημαίνει ότι η τρέχουσα διασπορά του ιού είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τις μέχρι τώρα μετρήσεις, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους 200 κατοίκους της Αγγλίας έχει προσβληθεί από τον ιό.

Εν τω μεταξύ, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας για την περιοχή του Λίβερπουλ και του ευρύτερου Μέρσεϊσαϊντ.