You are here

Το ευρώ, ασπίδα στην αυξημένη τιμή πετρελαίου

04/10/2004 10:23
Ακόμη και αν παραμείνει στα 50 δολάρια το βαρέλι, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,5% το 2005.

Η οικονομία της ευρωζώνης δεν απειλείται άμεσα από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Και αυτό, παρά το ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το πετρέλαιο- κυρίως η Πορτογαλία, η Ελλάδα (αλλά και η Τουρκία), όπως τουλάχιστον δείχνουν οι καθαρές εισαγωγές πετρελαίου σε ποσοστό ως προς το ΑΕΠ τους. Οι παραπάνω διαπιστώσεις ανήκουν στη Μorgan Stanley και περιλαμβάνονται στην τελευταία μελέτη της με θέμα την «Πετρελαϊκή Απειλή». Από τη μια πλευρά, καθώς το πετρέλαιο τιμάται σε δολάρια, σε πραγματικά μεγέθη παραμένει φθηνό για τους Ευρωπαίους, χάρη στο ότι το ευρώ είναι ενισχυμένο έναντι του δολαρίου. Κατά δεύτερο λόγο, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων αγαθών του ΟΠΕΚ προέρχεται από την Ευρώπη, και γι’ αυτόν τον λόγο εκφράζονται ελπίδες ότι τα πετροδολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά ευρωπαϊκών αγαθών. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα πετροδολάρια θα μπορούσαν να επενδυθούν στον κτηματομεσιτικό τομέα και σε κυβερνητικά ομόλογα (λιγότερο σε μετοχές). Ούτως ή άλλως πάντως, οι υψηλότερες τιμές των αξιών στις χώρες εισαγωγής πετρελαίου επηρεάζουν θετικά τις δαπάνες των νοικοκυριών, απαλύνοντας τον αρχικό πόνο», παρατηρεί η Μorgan Stanley.

Μείωση ΑΕΠ

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριό της, ακόμη και εάν υποχωρήσει η τιμή του πετρελαίου κατά 30% έως τα τέλη του έτους, στα 36 δολάρια το βαρέλι -κάτι που δεν θεωρείται όμως και τόσο πιθανό- το γεγονός και μόνον ότι θα είναι και πάλι αυξημένη κατά 63% από την αρχή του έτους, θα ψαλιδίσει κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα το ΑΕΠ της ευρωζώνης καθένα από τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα.

Αλλά εάν τα πετρέλαιο διατηρηθεί στα 50 δολάρια εντός του επόμενου εξαμήνου, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότερες, πλην όμως δεν θα προκληθεί ύφεση. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τη Μorgan Stanley, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα ψαλιδιστεί κατά 0,5% το 2005. Το ΔΝΤ προβλέπει μεγαλύτερη επίδραση (-1,0%), ο ΟΟΣΑ «ψαλίδισμα» κατά -0,4% και η ΙΝSΕΕ κατά -0,3%.