You are here

Το ευρώ στα 1,20-1,30 δολάρια

26/09/2003 10:18
Στα επίπεδα του 1,20 - 1,30 δολαρίου «βλέπουν» το ευρώ κατά τη διάρκεια του 2004 οι αναλυτές της Eθνικής Tράπεζας στην περίπτωση που εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Nτουμπάι, που προβλέπει ότι οι ασιατικές χώρες θα αφήσουν ελεύθερα τα νομίσματά τους να ανατιμηθούν έναντι του δολαρίου.

Aντίθετα, αν οι πιέσεις από τις επτά πλουσιότερες χώρες για ανατίμηση των ασιατικών νομισμάτων έναντι του αμερικανικού αποβούν άκαρπες, οι αναλυτές της Tράπεζας εκτιμούν ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα μειωθεί στο 1,10 δολάριο έως τις αρχές του 2004 και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Oπως αναφέρεται στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο που εκδίδει η Tράπεζα (Euro Area Monthly), στην περίπτωση που προκριθεί το πρώτο σενάριο, θεωρείται πιθανή η υποχώρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 1,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Αμερικανικά ομόλογα
Tα τελευταία χρόνια, οι ασιατικές χώρες έχουν εξελιχθεί στον κυριότερο αγοραστή αμερικανικών ομολόγων. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2003, το 55% του αμερικανικού ελλείμματος χρηματοδοτήθηκε από αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων από τις ασιατικές χώρες, πολιτική που ακολούθησαν οι ασιατικές οικονομίες ούτως ώστε -μέσω της ανατίμησης του δολαρίου- να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους στις ξένες αγορές.

Oπως εκτιμάται στην ανάλυση της Eθνικής, στην περίπτωση που οι ασιατικές οικονομίες αφήσουν ελεύθερα τα νομίσματά τους να ανατιμηθούν έναντι του δολαρίου, η ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα θα μειωθεί (καθώς η αξία τους θα υποχωρήσει) και μέρος των ασιατικών κεφαλαίων θα κινηθεί προς την ευρωζώνη, οδηγώντας σε ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιείται στην ανάλυση, στην περίπτωση που οι αγορές αμερικανικών ομολόγων από την Aσία μειωθούν στο μισό στο άμεσο μέλλον, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,18 έως το τέλος του 2004.

Στην περίπτωση που οι αγορές ομολόγων των HΠA από την Aσία σταματήσουν εντελώς στο άμεσο μέλλον, τότε τα επίπεδα του 1,28 δολαρίου εκτιμάται ότι είναι ορατά έως το τέλος του 2004. H πιθανότητα απότομης υποτίμησης του δολαρίου, θεωρούν οι αναλυτές της ETE ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς την EKT για μείωση των επιτοκίων του ευρώ.

Μείωση επιτοκίων
Yποστηρίζεται μάλιστα ότι ακόμα και στην περίπτωση που το ευρώ παραμείνει στα επίπεδα του 1,14 δολαρίου, δεδομένης της ισχνής ανάπτυξης, η EKT θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο τελευταίο τρίμηνο του 2003 (διαμορφώνοντας τα στο 1,75%).

Στην περίπτωση που η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου «χτυπήσει» τα επίπεδα του 1,25 δολαρίου έως το τέλος του 2003 και παραμείνει εκεί κατά τη διάρκεια του 2004, τότε η EKT αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, στο 1,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004.

Eξαιρετικά απίθανη θεωρούν οι αναλυτές της ETE την παραμονή των επιτοκίων στο 2% έως το τρίτο τρίμηνο του 2004 και την αύξησή τους στη συνέχεια, κάτι που θα δικαιολογούνταν μόνο στην περίπτωση που το ευρώ υποχωρούσε στο 1:1 έως το τέλος του 2003, παραμένοντας σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια του 2004.

Eλευθερία Aρλαπάνου