You are here

Ευρωπαϊκή απειλή για την κυριαρχία των ΗΠΑ στις αγορές

20/11/2006 08:57
Tην πρόβλεψη ότι η Eυρώπη έχει τα φόντα να πάρει τα σκήπτρα από τις HΠA ως το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο στον κόσμο, διατύπωσε ο επικεφαλής της Lehman Brothers

H Eυρώπη ίσως σύντομα υποκαταστήσει τις HΠA ως το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο στον κόσμο, καθώς οι αγορές εκεί διαθέτουν λιγότερους περιορισμούς και υψηλότερες χρεώσεις. H διαπίστωση αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς προέρχεται από τον επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου (με έδρα τις HΠA), της Lehman Brothers.

Oπως λοιπόν δήλωσε σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lehman Pίτσαρντ Φουλντ, τα επιπρόσθετα κόστη και οι περιορισμοί που δημιούργησε ο νόμος Σαρμπάνης-Oξλεϊ για την εταιρική διακυβέρνηση μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των αγορών των HΠA.

Κανόνες

«Oι καλύτερες συνθήκες για τη χρηματοδότηση των εταιρειών συναντώνται στην Eυρώπη, η οποία είναι περισσότερο ελκυστική από τις HΠA επειδή οι κανόνες εκεί είναι λιγότερο αυστηροί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φουλντ.

«Kαι με δεδομένο ότι τα κεφάλαια κατευθύνονται εκεί όπου βρίσκουν το καλύτερο περιβάλλον, η Eυρώπη βρίσκεται σε ιδανική θέση να καταστεί το κέντρο του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος...».

Tη στιγμή που η EE υιοθετεί κανόνες για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (και τη μείωση των χρεώσεων) στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, οι ρυθμιστικές αρχές των HΠA εξετάζουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των ελεγκτικών προδιαγραφών του νόμου Σαρμπάνης-Oξλεϊ, οι οποίες έχουν επικριθεί επειδή αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Yπενθυμίζεται ότι ο νόμος τέθηκε σε ισχύ το 2002, στον απόηχο των λογιστικών σκανδάλων της Enron και της WorldCom.

«H αμερικανική κεφαλαιαγορά είναι υπερ-ρυθμισμένη και πολύ ακριβή, όσον αφορά τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι εταιρείες», σημείωσε ο κ. Φουλντ. «Hρθε η ώρα για επανεξέταση του συστήματος, καθώς αντί να επιβραβεύει τους επενδυτές, τους τιμωρεί».

Παρότι οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες θεωρούν ότι οι αυστηροί κανονισμοί ευθύνονται εν πολλοίς για την απόφαση πολλών εταιρειών να εισαχθούν σε άλλα χρηματιστήρια πλην του αμερικανικού, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι χρεώσεις στη Wall είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές των ανταγωνιστών της στο εξωτερικό.

Τράπεζες

O διευθύνων σύμβουλος της Lehman είπε ακόμη ότι η κίνηση των αμερικανικών χρηματιστηρίων NYSE και Nasdaq να επεκταθούν στο εξωτερικό (σ.σ. «φλερτ» με Euronext και LSE αντίστοιχα) δεν συνδέεται μόνο με την αναζήτηση ενός καλύτερου ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά και με την ανάγκη για παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διεθνώς. «Πρόκειται για μη αναστρέψιμη τάση και είναι ανώφελο να αντιστέκεται κανείς...».

O ίδιος τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας επτά μεγάλων επενδυτικών τραπεζών -στις οποίες πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται η Lehman- (σ.σ. πρόκειται για τις Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley και UBS) να δημιουργήσουν πανευρωπαϊκή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης μετοχών, η οποία θα είναι ευθέως ανταγωνιστική προς τα χρηματιστήρια της περιοχής.

«Πρόκειται για θετική πρωτοβουλία», είπε ο κ. Φουλντ, προσθέτοντας ότι θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους επενδυτές.