You are here

Ευρωπαϊκή Μέρα Καινοτομίας στη Βουδαπέστη

30/09/2022 10:58

Με σύνθημα «Καινοτομία για μια διαφορετική Ευρώπη», ξεκίνησε η ευρωπαϊκή μέρα καινοτομίας στην Βουδαπέστη, από την εταιρεία Huawei, την περασμένη Τρίτη, με δεκάδες ομιλητές μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Δελαπόρτας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της PROBOTEK.

Η ευρωπαϊκή μέρα καινοτομίας, είναι μία ετήσια σύνοδος κορυφής για την καινοτομία στην Ευρώπη, με επίκεντρο των συζητήσεων φέτος την καινοτομία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την υφιστάμενη ενεργειακή κρίση, αλλά και την καλλιέργεια ταλέντων από κορυφαίους χάραξης πολιτικής στον τομέα.

Θέμα συζήτησης στην δέκατη ετήσια συνεχή ημερίδα από την Huawei, ήταν η τεχνολογία στην Ευρώπη αλλά και στις επιχειρήσεις, με τους ομιλητές να παρουσιάζουν πως στην δική τους εταιρεία και χώρα, οι πολιτικές της ΕΕ και οι εξελίξεις στον τομέα της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης, αλλάζουν τα δεδομένα.

Ο Felix Muller, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Dronetech στην Αυστρία, παρουσίασε πως χρησιμοποιείται η τεχνολογία των drones στην γεωργία, αλλά και τον ρόλο των τηλεπικοινωνιών, όπως το 5G, στην διαδικασία.

Ακόμη, εξήγησε την σημαντικότητα, της καλύτερης κάλυψης δικτύου «στον αέρα», αναφερόμενος ότι κατά την προσπάθεια της εταιρείας τους, διαπίστωσαν ζητήματα επικοινωνίας του drone, αφού το δίκτυο είναι περιορισμένο όταν το drone βρίσκεται σε πτήση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Δελαπόρτας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής start – up PROBOTEK, παρουσίασε το σύστημα της εταιρείας του το οποίο μέσω drones εντοπίζει εστίες πυρκαγιάς στα ελληνικά δάση. Αξιοποιώντας τεχνολογίες, όπως το 5G και την τεχνητή νοημοσύνη, εξήγησε πως γίνεται εύκολη η ανίχνευση πυρκαγιάς, μέσω μίας ενσωματωμένης πλατφόρμας αισθητήρων σε σημεία των δασών.

Μάλιστα, το σύστημα ήδη εφαρμόστηκε στο δάσος Συγγρού, στην Αττική, μία συνεργασία της Huawei και της Nova.

Αναφορικά με την ουγγρική πολιτική για την ενέργεια, ο Attila Steiner, Υπουργός Τεχνολογίας και Βιομηχανίας και Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Πολιτικής, εξήγησε τους στόχους της κυβέρνησης για ανεξαρτητοποίηση από τη ρωσική ενέργεια.

Η Ουγγαρία, σήμερα βασίζεται κατά 56% στο ρωσικό πετρέλαιο, ανέφερε, εξηγώντας ότι στόχος είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία από τις ρωσικές εισαγωγές, με βάση την «στρατηγική απομάκρυνσης».

Ακόμη, η χώρα προβλέπει στην τελική κατανάλωση ενέργειας του 35% που καταναλώνεται, με στόχο την μη χρήση του μέχρι το 2050.

Ο κ. Steiner, ανέφερε τους τρεις στόχους της ουγγρικής κυβέρνησης οι οποίοι αφορούν, στη μείωση του μεριδίου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και στην εξασφάλιση παροχής αυξανόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και ευελιξίας.

Πρόσθεσε, ότι προβλέπεται επένδυση €16 δισ. για έργα υποτομέων για τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισαν ότι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να είναι κομμάτι αυτής της μεταμόρφωσης, βάζοντας γερές βάσεις από την εκπαίδευση στην καινοτομία, με τις σωστές δεξιότητες.

Ο Jeff Wang, πρόεδρος του τμήματος δημοσίων υποθέσεων και επικοινωνιών της Huawei, ανέφερε πως η Βουδαπέστη είναι το σημείο ένωσης της Ανατολής και της Δύσης, ενώ ο Peter Szijjarto, Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου, αναφέρθηκε στη σημαντική παρουσία της εταιρείας στη χώρα, δίνοντας θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην οικονομία.

Τα πλεονεκτήματα για την Ουγγαρία είναι πολλά, τόνισε, ειδικά στην εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μπαταριών στην ΕΕ.

Ο κ. Wang ανέφερε ακόμη, ότι η ενεργειακή κρίση επιτάχυνε τη διαδικασία για την πράσινη μετάβαση, αλλά και για την τεχνολογία, καθώς η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για ένα βιώσιμο μέλλον. Πρόσθεσε, πως ήδη γίνονται επενδύσεις έως και €35 εκατ. για ταλέντα στον τομέα ICT στην ΕΕ.

Ο Dexter Thillien, επικεφαλής αναλυτής για την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες της EIU, μίλησε για τις τηλεπικοινωνίες και τον ρόλο του δικτύου 5G σε παγκόσμιο πλαίσιο, αναφέροντας ότι 16 κράτη – μέλη βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, του 66% σε θέμα κάλυψης.

Η Κύπρος σύμφωνα με την παρουσίαση του, βρέθηκε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ για το 2021, όσον αφορά τη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας.

Αναφορικά με τα ιδιωτικά δίκτυα, ο κ. Thillien, ανέφερε πως η Γερμανία είναι ο πρωτοπόρος της κούρσας, ενώ τα μισά κράτη – μέλη στην ΕΕ έχουν ιδιωτικά δίκτυα.