You are here

Ευρωπαϊκή συμφωνία για πώληση δανείων σε τρίτους

28/06/2021 17:23

Οι πρεσβευτές της ΕΕ επιβεβαίωσαν σήμερα μια προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου σχετικά με μια νέα οδηγία που εναρμονίζει τους κανόνες για τους πιστωτικούς φορείς και τους αγοραστές μη εξυπηρετούμενων δανείων που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο στόχος των νέων κανόνων είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ, προκειμένου να επιτρέψει στις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από «επισφαλή δάνεια», διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η πώληση δεν επηρεάζει τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Ο João Leão, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι αποτελεσματικές ευκαιρίες δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι σημαντικές για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Η διασφάλιση ότι τα πιστωτικά ιδρύματα καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για πολίτες και επιχειρηματίες, τόνισε.

Ο João Leão, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ένα τραπεζικό δάνειο θεωρείται γενικά μη εξυπηρετούμενο όταν περάσουν περισσότερες από 90 ημέρες χωρίς ο δανειολήπτης να πληρώσει τις συμφωνημένες δόσεις ή τόκους, ή όταν είναι απίθανο ο δανειολήπτης να το επιστρέψει.

Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά την κρίση του COVID-19, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι στους ισολογισμούς των τραπεζών και να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν στο δανεισμό σε επιχειρήσεις και πολίτες, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ.

Η οδηγία τυποποιεί τους κανόνες για τους πιστωτικούς φορείς και τους αγοραστές πιστώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και διευκολύνει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων διασυνοριακών εθνικών συνόρων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν παρακωλύονται τα δικαιώματα των δανειστών.

Μια καθορισμένη αρχή στο κράτος μέλος καταγωγής θα εξουσιοδοτήσει και θα επιβλέπει τους πιστωτικούς φορείς, σε στενή συνεργασία με τις αρχές άλλων κρατών μελών.