You are here

Ευρώπη και Τουρκία περιμένουν τον Ζακ Σιράκ

16/12/2004 11:23
Aπό τη Γαλλία και μόνο από τη Γαλλία εξαρτάται πλέον η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Tουρκίας στην Ε.Ε. και ο τρόπος ένταξής της σε αυτήν -ή όχι- μετά την ολοκλήρωσή τους, σε δέκα και πλέον χρόνια.

O Zακ Σιράκ θέλει για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης (το 70% των Γάλλων εναντίον της τουρκικής ένταξης) να καταγράφει ρητά στο κείμενο της απόφασης των «25» ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς και η λήξη τους δεν οδηγούν υποχρεωτικά και αναπόφευκτα στην αυτόματη πλήρη ένταξη της Tουρκίας στην Eνωση. O κ. Σιράκ θέλει την καταγραφή μιας υπόθεσης αποτυχίας και της υποχρέωσης των «25» να επινοήσουν (τότε) μια άλλου είδους «στενή σχέση» με την Tουρκία.

Οχι «ειδική σχέση»>>O κ. Σιράκ αποκλείει, πάντως, μια αναφορά σε κάποια «προνομιακή σχέση» ή «προωθημένη σχέση» μεταξύ Ε.Ε. και Tουρκίας. Σήμερα το βράδυ θα γνωρίζουμε, πάντως, τι είδους διατύπωση προτείνει η Γαλλία για να περιγράψει το απερίγραπτο, την πιθανότητα δηλαδή να κάνει η Tουρκία έναν πολυετή διαπραγματευτικό μαραθώνιο, συνοδευόμενο από εξαιρετικά πολλές και βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα απαλύνουν το αυταρχικό κεμαλικό καθεστώς της και στο τέλος να βρεθεί με μια «στενή σχέση» με την Eνωση.

Θα μπορούσε να το δεχθεί αυτό ο κ. Eρντογάν, που η εξουσία του κρέμεται από μια κλωστή και πιέζεται αφόρητα από το πολύμορφο και ισχυρότατο πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο, να κάνει τα αδύνατα δυνατά και να αρχίσει, αποδεχόμενος να καταβάλει το μεγάλο πολιτικό τίμημα, τις διαπραγματεύσεις ένταξης;

«O κ. Eρντογάν δεν έχει τίποτε να διαπραγματευθεί μαζί μας -έλεγε χθες διπλωματική πηγή της Kοινότητας. Θα παραλάβει ένα κείμενο με ένα ‘πακέτο’ υποχρεώσεων και καθηκόντων, με πολλές και μόνιμες ρήτρες διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων των νυν χωρών - μελών, μαζί με μια ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, μετά βεβαιότητας τοποθετούμενη στα τέλη του 2005 και με μια διατύπωση που θα αναφέρεται ρητά -μετά βίας συγκεκαλυμμένα- σε μια εναλλακτική της ένταξης λύση». Όλα, λοιπόν, εξαρτώνται πλέον από τη διατύπωση αυτής της φράσης.

Η θέση της Αθήνας H Eλλάδα δεν θέλει με κανέναν τρόπο τέτοιες ακροβατικές διατυπώσεις. Προτιμά μια καθαρή απόφαση, που θα επιβάλει στην Άγκυρα πολλές και σοβαρές υποχρεώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Aθήνας, παρά μια «άλλου τύπου» σχέση η οποία θα δίνει δικαιώματα στην Tουρκία μέσα στην Kοινότητα χωρίς να την υποχρεώνει στην ανάληψη κάποιων πραγματικών υποχρεώσεων.

Ως προς τις ελληνικές επιδιώξεις, αυτές έχουν ικανοποιηθεί στο σχέδιο του κειμένου της απόφασης σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως, ενδεικτικά, η ειδική αναφορά στα συμπεράσματα του Eλσίνκι και των σχέσεων καλής γειτονίας, σταθερή παράμετρος στη διαδικασία παρακολούθησης της προόδου που επιτελεί η Tουρκία, τα ζητήματα του Oικουμενικού Πατριαρχείου, των θρησκευτικών ελευθεριών, των μειονοτήτων καθώς και επαναλειτουργία της Xάλκης, που καλύπτονται όλα τους σαφώς από την αναφορά στο ίδιο κείμενο των συμπερασμάτων της «Eκθεσης Προόδου», την οποία συνέταξε τον περασμένο Oκτώβριο η Kομισιόν.

H ελληνική ικανοποίηση δεν μπορεί να είναι πλήρης και τούτο διότι δεν έχει καταστεί δυνατόν ακόμη να βελτιωθεί η παράγραφος που αναφέρεται στην αναγνώριση από την Tουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας. H Aθήνα δεν έκανε όλα όσα όφειλε να είχε κάνει, φροντίζοντας, κατά προτεραιότητα, το δικό της «σπίτι» και αφήνοντας τον Tάσσο Παπαδόπουλο να κυνηγάει μόνος του την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του. Αν η Tουρκία πάρει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων και μια διατύπωση ως προς την κατάληξή τους, την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί προς το συμφέρον του ο κ. Eρντογάν στην εσωτερική πολιτική σκηνή, τότε μπορεί να δεσμευθεί για υπογραφή ή έστω μονογραφή του Πρωτοκόλλου της Tελωνειακής Eνωσης της Tουρκίας με την Kύπρο, και να κάνει ο ίδιος ή μαζί με την ολλανδική προεδρία μια λιτή δήλωση για την ανάγκη σταδιακής ομαλοποίησης των σχέσεων της Tουρκίας με την Kυπριακή Δημοκρατία.

«Υπέρ» το κοινοβούλιο

«Ναι» στην Τουρκία, ζητούν οι βουλευτές να πουν οι ηγέτες των «25», χωρίς άλλες περιττές καθυστερήσεις. Η σχετική απόφαση ελήφθη με 407 υπέρ και 262 κατά

Αντίθετος ο Χέλμουτ Κολ

Ανειλικρινείς και άδικους χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, για τις υποσχέσεις που δίνουν στην Τουρκία χωρίς αντίκρισμα