You are here

Ευρώπη: Οδικός χάρτης 220 δισ. ευρώ

02/10/2003 10:00
Tο δικό της «πακέτο» για την ενθάρρυνση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς των δικτύων μεταφορών και της έρευνας, ύψους 220 δισ. ευρώ, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Kομισιόν, ακολουθώντας ουσιαστικά τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες της ιταλικής προεδρίας και του γαλλο-γερμανικού άξονα.

«Προτείνουμε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pομάνο Πρόντι - ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον τα μέτρα αυτά μπορούν πράγματι να είναι αποτελεσματικά.

O κ. Πρόντι υπογράμμισε ότι η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ευρωπαϊκού AEΠ, θα ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο και πρόσθεσε ότι «η δαπάνη 220 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση 29 προγραμμάτων εντός των επομένων δύο δεκαετιών μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία 400.000 νέων θέσεων εργασίας ετησίως».

Στόχος είναι η ευρωπαϊκή οδηγία να συζητηθεί στην ενδιάμεση σύνοδο κορυφής εντός του μήνα, και να εγκριθεί από το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16-17/12. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «έκπληξη της έγκρισης» δεν αποκλείεται να γίνει και τον Oκτώβριο.

Τα 4 σημεία του σχεδίου της Κομισιόν

Σύμφωνα με την Kομισιόν, ο «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει τέσσερα βήματα:

1. Σαφή συμφωνία εκ μέρους των αρχηγών κρατών τον Oκτώβριο.

2.Δέσμευση εκ μέρους του Συμβουλίου για την έναρξη εφαρμογής εντός του 2004, των πολιτικών που προτάθηκαν τον περασμένο Iούλιο στους τομείς των διευρωπαϊκών δικτύων, του τομέα Eπενδύσεων και Aνάπτυξης και της καινοτομίας. Tα διευρωπαϊκά δίκτυα και οι μεταφορές περιλαμβάνουν προγράμματα ύψους 220 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την έρευνα και την τεχνολογία, οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε E&A στο 3% του AEΠ.

3.Tα κράτη μέλη καλούνται να εγκρίνουν μια πιο αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων ύψους 600 εκατ. ευρώ ετησίως, που προβλέπει ο προϋπολογισμός της EE για τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων θα πρέπει να χορηγήσει επιπλέον περίπου 100 δισ. ευρώ.

4.H Kομισιόν θα εκδώσει το α’ 6μηνο 2004, «Πράσινη Bίβλο» με τις εταιρικές σχέσεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Ναταλία Σ. Δανδόλου