You are here

Ευρώπη: Tα κρούσματα COVID ξεπέρασαν τα 50 εκ.

20/07/2021 06:58

Η Ευρώπη έγινε η πρώτη περιφέρεια του κόσμου όπου ξεπεράστηκε - χθες Δευτέρα - το όριο των πενήντα εκατομμυρίων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, τουλάχιστον με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2 πυροδοτεί αυξήσεις-ρεκόρ των κρουσμάτων σε αρκετά κράτη της.

Στην περιφέρεια της Γηραιάς Ηπείρου επιβεβαιώνονται πλέον ένα εκατομμύριο κρούσματα κάθε περίπου οκτώ ημέρες. Η περιφέρεια θρηνεί σχεδόν 1,3 εκατομμύριο νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε σε αυτήν η πανδημία. Η παραλλαγή Δέλτα, πολύ πιο μολυσματική από την αρχική εκδοχή του ιού, έχει εντοπιστεί ως αυτό το στάδιο σε περίπου 100 χώρες και πλέον χαρακτηρίζεται η κυρίαρχη μεταξύ των μορφών του που συνεχίζουν να εξαπλώνονται.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κλυδωνίζονται (-2% χθες Δευτέρα) καθώς επενδυτές ανησυχούν πως η παραλλαγή Δέλτα ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ευρώπη παραμένει μια από τις περιφέρειες του κόσμου που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία και καταγράφει μέχρι εδώ πάνω από το ένα στα τέσσερα από το σύνολο των κρουσμάτων (το 27%) και κάπου τον έναν στους τρεις θανάτους (το 31%).

Πέρασαν 194 ημέρες προτού η περιφέρεια να φθάσει από τα 25 στα 50 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα ωσότου το σύνολο των μολύνσεων να φθάσει τα πρώτα 25 εκατομμύρια πέρασαν 350 ημέρες, κατά την ανάλυση των δεδομένων από το Ρόιτερς. Η Ρωσία, η χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που δοκιμάζει το πιο βαρύ χτύπημα, πλησιάζει το όριο των 6 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε χθες Δευτέρα τέλος στα μέτρα που εφάρμοζε επί έναν χρόνο και πλέον, αλλά στη λεγόμενη "Ημέρα Ελευθερίας" έριξαν βαριά σκιά η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οι δυσοίωνες προβλέψεις των τελευταίων ημερών. Άλλες χώρες απεναντίας κλιμακώνουν τα περιοριστικά μέτρα μπροστά στην πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων.

Στη Γαλλία, η Κυβέρνηση προχωρά με το νέο της σχέδιο για την καταπολέμηση νέων μολύνσεων της Covid-19 και τη μείωση της πίεσης που θα μπορούσε να βυθίσει ξανά τα νοσοκομεία με κάποιες τροποποιήσεις, όπως τα μειωμένα πρόστιμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

"Έχουμε εισέλθει στο τέταρτο κύμα της επιδημίας", δήλωσε ο Ατάλ μετά τη συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου. Το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως την απαίτηση για ένα υγειονομικό πάσο σε ένα ευρύ φάσμα χώρων όπως τα εστιατόρια ή οι κινηματογράφοι καθώς και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αντιπροσωπεύει μερικά από τα πιο σκληρά μέτρα κατά της Covid-19 στην Ευρώπη.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 απ' άκρου σ' άκρο των ΗΠΑ αλλά και διεθνώς επέτεινε χθες τους φόβους ότι η πανδημία οδεύει προς αναζωπύρωση, πυροδοτώντας θεαματική πτώση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά στη Γουόλ Στριτ, καθώς η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού μοιάζει να γίνεται σταδιακά η κυρίαρχη.

Πολλά από τα ξεσπάσματα εντοπίζονται σε τομείς της χώρας που βρίσκονται πίσω ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, γεγονός που ώθησε πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες να προτρέψουν για ακόμη μια φορά τους πιο διστακτικούς Αμερικανούς να πάνε να εμβολιαστούν. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του πως ο ταχύτερος ρυθμός των μολύνσεων σε πολιτείες όπου ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, που βασίζεται στον έλεγχο της πανδημίας. Γι' αυτό "σας παρακαλώ - σας παρακαλώ -, εμβολιαστείτε. Εμβολιαστείτε τώρα".

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 542 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 15.271 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 542.756 νεκρούς επί συνόλου 19.391.845 μολύνσεων.

Η Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία. Ο δείκτης θνητότητας κυμαίνεται περί τους 258 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 136 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.307 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 236.469 νεκρούς επί συνόλου 2.664.444 μολύνσεων.

Η μεξικανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει ωστόσο πως ο επίσημος απολογισμός, ο 4ος βαρύτερος παγκοσμίως, είναι υποτιμημένος. Στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας έδειξαν, για δεύτερη φορά φέτος, πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στην πραγματικότητα μάλλον είναι σχεδόν 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων την 1η Ιουλίου, ενημέρωσε χθες ο τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα. Ο κ. Κότζα παρότρυνε μέσω Twitter τους συμπολίτες του να τηρούν τα μέτρα προστασίας στη διάρκεια της τετραήμερης εορτής της θυσίας (Έιντ αλ Άντχα), η οποία ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την 23η Ιουλίου. Το Υπουργείο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 50 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 50.604 νεκρούς ως εδώ από την 11η Μαρτίου 2020. Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν 7.667 κρούσματα του SARS-CoV-2 (επί συνόλου 226.513 τεστ), αυξάνοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στις 5.537.386.

ΚΥΠΕ