You are here

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό 2,6% "βλέπει" φέτος η Κομισιόν

21/02/2008 16:06
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη και αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, γεγονός που υπογραμμίζει το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η οικονομία της 15μελούς Ευρωζώνης θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος, σύμφωνα με την Κομισιόν, δηλαδή κατά 0,4% μικρότερο από τον ρυθμό που προέβλεπε τον Νοέμβριο και τον χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2005 και μετά. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο σε 2,6%, από 2,1% που προβλεπόταν, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τότε που υιοθετήθηκε το ευρώ, το 1999.

Ο συνδυασμός επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού περιπλέκει το έργο της ΕΚΤ που προσπαθεί να προστατεύσει την οικονομία της Ευρωζώνης από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, χωρίς, όμως, να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές.

«Η οικονομική δραστηριότητα θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα», ανέφερε η Κομισιόν στην έκθεσή της, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αξιοσημείωτοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη.

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας συνδυάζεται με την αύξηση του κόστους του χρήματος, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια ανά βαρέλι και την ενίσχυση του ευρώ, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης, αναφέρεται στην έκθεση. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Οι κίνδυνοι αυτοί έκαναν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, αυτόν τον μήνα, να αναθεωρήσει την άποψή του, λέγοντας ότι η αύξηση του πληθωρισμού και η επιβράδυνση της ανάπτυξης απειλούν αμφότερες την οικονομία, τη στιγμή που τον προηγούμενο μήνα ακόμα υποστήριζε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν η μεγαλύτερη απειλή.

Η κεντρική τράπεζα κρατά, από τον Ιούνιο, το βασικό επιτόκιό της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, στο 4%, και οι επενδυτές προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Federal Reserve και θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι πιο αισιόδοξη από την πρόβλεψη του 1,6% του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τη μέση εκτίμηση του 1,7% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg News.

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα ανεργίας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα «συγκριτικά» χαμηλά δημοσιονομικά ελλείμματα των κυβερνήσεων έχουν προστατέψει μέχρι στιγμής την οικονομία, υποστηρίζει η Κομισιόν.

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις στις 6 Μαρτίου.