You are here

Ευρωζώνη: Ιστορικό ρεκόρ για μεταποίηση

23/04/2021 12:07

Με πιο δυνατό ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.

Τα ισχυρά κέρδη της μεταποίησης και η επιστροφή σε ανάπτυξη των υπηρεσιών οδήγησαν τον σύνθετο ΡΜΙ στις 53,7 μονάδες, από 53,2 τον Μάρτιο. Η μεταποιητική δραστηριότητα κινήθηκε ανοδικά για δέκατο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Markit.

«Σε έναν μήνα κατά τον οποίο τα μέτρα περιορισμού ενισχύθηκαν ενόψει περαιτέρω κύματος μολύνσεων, η οικονομία της ευρωζώνης έδειξε ενθαρρυντική δύναμη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IHS Markit Chris Williamson.

Η δραστηριότητα στις υπηρεσίες έφτασε στο πιο υψηλό των τελευταίων 8 μηνών, στις 50,3 μονάδες από 49,6 τον Μάρτιο. Η δραστηριότητα στη μεταποίηση ανήλθε σε ιστορικό υψηλό, στις 63,3 μονάδες από 62,5 τον Μάρτιο.

Σε χαμηλό 2 μηνών ο ιδιωτικός τομέας στη Γερμανία

Επιβράδυνση της ανάπτυξης του γερμανικού ιδιωτικού τομέα δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit γι΄ αυτόν τον μήνα, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να χάνει τη δυναμική της και τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών να παραμένει στάσιμη.

Ο σύνθετος ΡΜΙ δείκτης υπεύθυνων προμηθειών - που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες - υποχώρησε από τις 57,3 μονάδες του Μαρτίου που ήταν υψηλό 37 μηνών, στις 56 μονάδες τον Απρίλιο που είναι χαμηλό δύο μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό δείχνει συρρίκνωση.

Ο τομέας υπηρεσιών διαμορφώνεται στις 50,1 μονάδες, από 51,5 τον Μάρτιο, φτάνοντας επίσης σε χαμηλό 2 μηνών. Ο τομέας της μεταποίησης βρίσκεται στις 66,4 μονάδες, από 66,6 τον Μάρτιο, επίσης σε χαμηλό 2 μηνών.

Πηγή: Euro2day