You are here

Ευρωζώνη: Στο 1,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Μάιο

18/06/2003 14:32
Στο 1,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Μάιο (κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ) ενώ το εμπορικό πλεόνασμα σημείωσε πτώση και διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ έναντι του ποσού των 4,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της υπηρεσίας στατιστικής της ευρωζώνης, η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην ενίσχυση του ευρώ, που περιόρισαν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρονών που ο δείκτης του πληθωρισμού υποχωρεί κάτω από το 2%, που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί κάτω από το 2% για το υπόλοιπο του έτους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Εξάλλου, το εμπορικό πλεόνασμα για την ευρωζώνη τον Απρίλιο, υποχώρησε στα 3 δισ. ευρώ, έναντι των 4,6 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στα 3,1 δισ. ευρώ.