You are here

Ευρωζώνη: Τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν

02/10/2003 08:23
Εβδομάδα μακροοικονομικών στοιχείων είναι η τρέχουσα για την Ευρωζώνη, καθώς ανακοινώθηκαν ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, η ανεργία, η επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα, η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ αύριο, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, συνεδριάζει η ΕΚΤ, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός παρέμενε το Σεπτέμβριο αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο, στο 2,1%, πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Παράλληλα, το κλίμα επιχειρηματικότητας βελτιώθηκε κατά 0,06%.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε στο υψηλότερο σημείο για το 2003, διαμορφούμενος στις 95,4 μονάδες το Σεπτέμβριο έναντι 95 τον Αύγουστο.

Επιπλέον, στο 8,8% - στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών – «κόλλησε» η ανεργία τον Αύγουστο, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων φθάνει τα 12,4 εκατομμύρια άτομα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 8,9%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης (δείκτης PMI του Reuters/NTC Research) διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στις 50,1 μονάδες έναντι 49,1 μονάδων τον Αύγουστο υπερβαίνοντας το επίπεδο των 50 μονάδων για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Να σημειωθεί, ότι το όριο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 49,7 μονάδες.

Επιπρόσθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Σεπτέμβριο, στις -17 μονάδες αντίστοιχα, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις -9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από -11 τον προηγούμενο μήνα και από -12 μονάδες που προέβλεπαν οι αναλυτές.