You are here

Eυρωζώνη: Υψηλό 21 ετών χτυπά η επιχειρηματικότητα

23/07/2021 14:52

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 21 ετών αναπτύχθηκε η επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, καθώς η οικονομία συνεχίζει το restart μετά την άρση των περιορισμών.

Η πιο ισχυρή άνοδος των τελευταίων 15 ετών σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η μεταποίηση πάτησε φρένο, σε πολλές περιπτώσεις κυρίως λόγω των δυσκολιών στις γραμμές ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ αυξήθηκε από το υψηλό 15 ετών των 59,5 μονάδων του Ιουνίου, στις 60,6 τον Ιούλιο, σημείο που είναι το πιο υψηλό από τον Ιούλιο του 2000.

Η συνολική βελτίωση του Ιουλίου οδηγήθηκε από τον τομέα των υπηρεσιών, όπου η ανάπτυξη επιταχύνθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2006, καταγράφοντας για τέταρτο διαδοχικό μήνα επέκταση -ο ΡΜΙ ανήλθε στις 60,4 μονάδες, από 58,3 τον Ιούνιο.

Αν και η μεταποίηση σημείωσε ανάπτυξη για 13ο διαδοχικό μήνα, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε στο πιο χαμηλό από τον Φεβρουάριο. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στη Γερμανία, η ανάπτυξη του τομέα συγκρατήθηκε από τις ελλείψεις συντελεστών παραγωγής. Ο ΡΜΙ κατέβασε ταχύτητα στις 62,6 μονάδες, από 63,4 τον Ιούνιο.

Στο πιο υψηλό 23 ετών σκαρφάλωσε ο σύνθετος ΡΜΙ της Γερμανίας, στις 62,5 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα πάνω από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό συρρίκνωση.

Ωστόσο η εξάπλωση του ιδιαιτέρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα επηρέασε περαιτέρω τις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν ήδη διαταραχθεί και οδήγησε σε άλμα τις τιμές για τις πρώτες ύλες που χρειάζονται τα εργοστάσια. Ο δείκτης τιμών εισροών διατηρήθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ του Ιουνίου, στις 88,5 μονάδες.

Η αύξηση των κρουσμάτων και οι φόβοι για ένα ακόμα κύμα πανδημίας επηρέασαν τη συνολική εμπιστοσύνη. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στις 67,8 από τις 71,9 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Πηγή: Euro2day