You are here

Εύσημα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβητού προς την Κομισιόν για Brexit

12/02/2019 13:37

Το "γενικά υψηλό επίπεδο διαφάνειας" ως προς τις διαπραγματεύσεις για το Brexit χαιρέτισε η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Emily O`Reilly και κάλεσε την Κομισιόν και το Συμβούλιο να διατηρήσουν αυτά τα πρότυπα σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις. Η κα O`Reilly πρόκειται να συναντηθεί με τον κύριο διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier, σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο, όπως ανακοινώθηκε.

Τα θετικά βήματα της ομάδας εργασίας της Κομισιόν για το Brexit περιλαμβάνουν τη δημοσίευση περισσότερων από 100 εγγράφων διαπραγμάτευσης, δημοσιοποίηση του ημερολογίου του M.Barnier και συνάντηση μόνο εγγεγραμμένων ομάδων συμφερόντων. Η Task Force εργάστηκε μέσω ενός διαφανούς πλαισίου που καθορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δεδομένων των σημαντικών συνεπειών του Brexit για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η Διαμεσολαβητής είχε απευθύνει γραπτή επιστολή στην Koμισιόν πριν την επίκληση του άρθρου 50 για να προτείνει πρακτικά μέτρα διαφάνειας.

Η Διαμεσολαβητής παρακολούθησε τον τρόπο με τον οποίο το κοινό μπόρεσε να παρακολουθήσει τις συνομιλίες απόσυρσης, κάνοντας περαιτέρω προτάσεις διαφάνειας και πραγματοποιώντας αρκετές συναντήσεις τεχνικού επιπέδου με την Task Force.

"Εκτός από την καλή διοικητική πρακτική, το υψηλό επίπεδο διαφάνειας έχει δώσει στους διαπραγματευτές της ΕΕ δύο σαφή πλεονεκτήματα: Έχει αυξήσει τη νομιμότητά τους στα μάτια του κοινού και συνέβαλε στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ, καθώς στα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι πολίτες ενημερώθηκαν και συμπεριλαμβάνονταν σε κάθε βήμα της διαδικασίας ", δήλωσε η Ε. O`Reilly.

"Αυτά τα πλεονεκτήματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια τυχόν μελλοντικών διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή διάφοροι παράγοντες, περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα επιθυμούν να συμμετάσχουν και διάφορα τομεακά συμφέροντα θα προκύψουν για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις συνομιλίες".

ΚΥΠΕ