You are here

Ευθυγράμμιση του ΗΒ με τους κανονισμούς της ΕΕ συστήνει βρετανική επιτροπή

01/06/2023 13:51

Την υιοθέτηση της ευθυγράμμισης με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνει ως «γενική πολιτική» για τις μελλοντικές κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μια ανεξάρτητη διακομματική επιτροπή που μελετά την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.

Σκοπός μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν η βελτίωση του εμπορίου με την ηπειρωτική Ευρώπη μετά από το Brexit, ανέφερε η Επιτροπή Εμπορίου και Επιχειρήσεων ΗΒ.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Χίλαρι Μπεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Brexit μέχρι τη διάλυσή της το 2021 από τον Μπόρις Τζόνσον.

Οι ιδέες της νέας επιτροπής ακολουθούν τη δήλωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ περί ανάγκης «στενότερης σχέσης» με την ΕΕ.

Αν και ο κ. Στάρμερ δεν έχει αναλύσει λεπτομερώς την πρόταση αυτή, η επιτροπή του κ. Μπεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις.

Μεταξύ άλλων προτείνεται η σύσταση ενός Εμπορικού Συμβουλίου που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο εποπτικό όργανο της βρετανικής εμπορικής πολιτικής, η θέσπιση ενός προγράμματος νεανικής κινητικότητας μεταξύ ΗΒ και ΕΕ για τις ηλικίες 18-30 ετών, αμοιβαία διευκόλυνσης έκδοσης βίζας για μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες, καθώς και η δημιουργία ενός Συμβουλίου Ρυθμιστικής Συνεργασίας για τη μελλοντική συνεργασία επί κοινοτικών κανονισμών.

Η επιτροπή συστήνει ακόμα στενότερους δεσμούς του ΗΒ με όργανα της ΕΕ όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων, με βρετανικές εισφορές για καλύτερη συνεργασία και εναρμόνιση.

Οι προτάσεις έχουν ορίζοντα υλοποίησης το 2025, όταν είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εκλογές στο ΗΒ αλλά και η πρώτη αναθεώρηση της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε ότι η στενή σχέση διασφαλίζεται ήδη με την υπάρχουσα εμπορική συμφωνία.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπορίου και Επιχειρήσεων ΗΒ βασίστηκαν σε εκτενείς προφορικές και γραπτές καταθέσεις περισσότερων των 200 εκπροσώπων επιχειρηματικών και εμπορικών ομάδων.

ΚΥΠΕ