You are here

Ευθύνες στο συριακό καθεστώς για τη χρήση χημικών στα συμπεράσματα των 28 της ΕΕ

16/04/2018 15:21

"Το συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού", σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν σήμερα οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Οι 28 στο κείμενο των συμπερασμάτων καταδικάζουν έντονα "τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης κατά της Douma, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".

Στο πλαίσιο αυτό, "το Συμβούλιο κατανοεί" ότι οι αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία "ήταν ειδικά μέτρα που ελήφθησαν με μοναδικό στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων και χημικών ουσιών ως όπλων από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τους δικούς του ανθρώπους". "Το Συμβούλιο υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην πρόληψη της χρήσης χημικών όπλων και αυτή είναι η θέση που εκφράστηκε εξ ονόματος της ΕΕ στο πλαίσιο του OPCW", αναφέρουν οι 28 Υπουργοί.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη καταδίκη της επανειλημμένης χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας και από τον Da`esh, όπως επιβεβαιώθηκε από τον Κοινό Μηχανισμό Διερεύνησης (OPCW) και από τον ΟΗΕ (JIM).

Η ΕΕ ανησυχεί επίσης για τις συνεχείς αναφορές σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στο πλαίσιο της χρήσης του καθεστώτος στην Ανατολική Γουχτά και σε άλλες περιοχές της Συρίας τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των πλέον πρόσφατων αναφορών για τη καταστροφική χημική επίθεση στη Douma.

Οι 28 της ΕΕ καλούν όλες τις χώρες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση χημικών όπλων και υποστηρίζουν τη Διεθνή Εταιρική Σχέση κατά της Ατιμωρησίας για τη Χρήση Χημικά Όπλα.

Οι Υπουργοί εκ μέρους των Κρατών Μελών τονίζουν τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις παραβιάσεις στη Συρία της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και την καθολική απαγόρευση της χρήσης των χημικών όπλων. Δηλώνουν δε ότι υποστηρίζουν πλήρως το έργο της Αποστολής Έρευνας του OPCW να συνεχίσει να εξετάζει τις εκθέσεις σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων και της Ομάδας Αξιολόγησης του ΟΗΕ  να συνεχίσουν να εξετάζουν την κατάσταση στη Συρία έως ότου διαπιστώσουν ότι τα χημικά όπλα της Συρίας και το σχετικό ερευνητικό ο πρόγραμμα έχει διαλυθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο.

Εν προκειμένω, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τα ρωσικά βέτο για την ανανέωση της εντολής του JIM το Νοέμβριο του 2017.

"Υπογραμμίζουμε", συνεχίζουν οι 28, "ότι η δυναμική της τρέχουσας κατάστασης πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αναζωογονηθεί η διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης της συριακής σύγκρουσης". Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι "δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη συριακή διαμάχη".

Το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι η στρατιωτική κλιμάκωση από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη έντονη ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία. Ειδικότερα, "η κατάσταση στην Ανατολική Γκούτα και το Idlib έχει επιδεινωθεί σημαντικά. 13,1 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια" και "με 6,1 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους παγιδευμένους σε πολιορκημένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές".

"Η προστασία των αμάχων είναι μια νομική υποχρέωση, ένα ηθικό καθήκον, καθώς και ένα επείγοντος ζήτημα", υπογραμμίζουν οι 28.

Η ΕΕ ζητά από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση, ιδίως το συριακό καθεστώς, "να παρέχουν ανεπιφύλακτα, ανεμπόδιστη, σε ολόκληρη τη χώρα, ασφαλή και σταθερή πρόσβαση στους ανθρώπους που τους έχουν ανάγκη, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο".

Επιπλέον η ΕΕ "εξακολουθεί να υποστηρίζει τη συριακή πολιτική αντιπολίτευση στην εποικοδομητική της δέσμευση στην πολιτική διαδικασία στη Γενεύη και στο έργο της με την κοινωνία των πολιτών". Η ΕΕ υποστηρίζει "την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική διαδικασία και χαιρετίζει το έργο της αντιπολίτευσης για την περαιτέρω επίτευξη αυτού του στόχου".

Η ΕΕ ακόμη επιδοκιμάζει "το έργο της Συριακής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, της ενωμένης αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης χωρίς αποκλεισμούς στις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, καθώς και τη δέσμευσή της για τη διευθέτηση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων".

"Το πεπρωμένο της Συρίας έγκειται στην ειρήνη, στη δημοκρατία, στην ισότητα των πολιτών και στο κράτος δικαίου", αναφέρουν οι 28.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτό με αποφασιστικότητα και με συνέπεια, για τον συριακό λαό. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών της Συρίας, ως βασικούς ενδιαφερόμενους σε μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία", σημειώνεται.

Η λογοδοσία και η μεταβατική δικαιοσύνη που βασίζονται σε δίκαιη διαδικασία που διευκολύνει μια πραγματική εθνική συμφιλίωση αποτελούν προϋπόθεση για μια διαρκή ειρήνη στη Συρία.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη λογοδοσίας και δηλώνει ότι η ΕΕ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών λογοδοσίας: "όλοι οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μερικές από τις οποίες μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρέπει να λογοδοτούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαπράττουν εγκλήματα κατά θρησκευτικών, εθνικών και άλλων ομάδων και μειονοτήτων".

Το Συμβούλιο τονίζει ότι "η ατιμωρησία τέτοιων εγκλημάτων είναι απαράδεκτη και, ως εκ τούτου, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την τεκμηρίωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις προσπάθειες συλλογής αποδεικτικών στοιχείων ενόψει μελλοντικών νομικών ενεργειών."

Η ΕΕ τέλος επαναλαμβάνει το αίτημά της να παραπέμψει την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεσμεύονται πλήρως να αποτρέψουν την ατιμωρησία και θα επιδιώξουν να διερευνήσουν δυνατότητες συντονισμένης δράσης κατά την αναζήτηση της δικαιοσύνης για παραβίαση του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκε στη συριακή διαμάχη.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι θα είναι έτοιμη να συνδράμει στην ανασυγκρότηση της Συρίας μόνο όταν μια ολοκληρωμένη, γνήσια και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική μεταρρύθμιση, που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα συριακά κόμματα στη σύγκρουση βάσει της απόφασης 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ανακοινωθέντος της Γενεύης του 2012, έχει σταθεροποιηθεί.

Το Συμβούλιο τέλος χαιρετίζει τη δεύτερη διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής» που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Απριλίου 2018 υπό τη συμπροεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για να διατηρήσει την προσοχή της διεθνή κοινότητα στη συριακή διαμάχη και να ενισχύσει τη στήριξη των πληθυσμών που πλήττονται.

ΚΥΠΕ