You are here

Το Fidesz αντιμετωπίζει διαδικασία αποκλεισμού από το ΕΛΚ

03/03/2021 15:27

Το Fidesz αντιμετωπίζει διαδικασία αποκλεισμού από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά την έγκριση του νέου εσωτερικού κανονισμού διαδικασιών, ανακοίνωσε η ηγεσία του κόμματος από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, "το ΕΛΚ σέβεται και χαιρετίζει την πλειοψηφία για την έγκριση του νέου διαδικαστικού κανονισμού που έλαβε χώρα σήμερα στην ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

"Η ηγεσία του κόμματος έχει ενημερωθεί για την πρόθεση των μελών του Fidesz να αποχωρήσουν από την (κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ), αναφέρει.

"Το Fidesz αντιμετωπίζει τώρα διαδικασία αποκλεισμού από το κόμμα (ΕΛΚ), σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού του ΕΛΚ. Αυτό πρέπει να αποφασιστεί από την Πολιτική Συνέλευση του ΕΛΚ, η οποία θα συνεδριάσει όταν είναι ασφαλές να το πράξει, δεδομένης της τρέχουσας πανδημικής κατάστασης", διευκρινίζεται.

Νωρίτερα οι 12 ευρωβουλευτές του κόμματος του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - EPP) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την υπερψήφιση των παραπάνω αλλαγών με τις οποίες το Fidesz – Hungarian Civic Alliance διαφωνούσε. Το ίδιο το Fidesz δεν αποχώρησε ωστόσο ακόμα από το ΕΛΚ.

Το ΕΛΚ υιοθέτησε σήμερα νέους κανόνες που θα επιτρέψουν στα μέλη του να αναστείλουν τη συμμετοχή του Fidesz της Ουγγαρίας σε περίπτωση που συνεχίσει να δρα με τρόπο που υπονομεύει το κράτος δικαίου και τις αξίες της ΕΕ και του ΕΛΚ με 148 υπέρ, 28 κατά, 4 αποχές. Ο ίδιος ο Βίκτορ Ορμπάν είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από το ΕΛΚ εάν προχωρήσει αυτή ακριβώς η ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε σήμερα.

ΚΥΠΕ