You are here

Φιλανδός πρωθυπουργός: Ισχυροποίηση της ΕΕ ως παγκόσμιος ηγέτης στην πρώτη γραμμή

17/07/2019 12:37

Πρέπει να ισχυροποιήσουμε τη θέση της ΕΕ ως παγκόσμιος ηγέτης στην πρώτη γραμμή για το κλίμα, το κράτος δικαίου και την προστασία των πολιτών, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Antti Rinne, παρουσιάζοντας την Τετάρτη στο Στρασβούργο το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της προεδρίας της χώρας του.

Η Φινλανδία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρουμανία την 1η Ιουλίου. Είναι η 3η φορά που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία, η πρώτη ήταν το 1999 και η δεύτερη το 2006.
 
Ο κ. Rinne μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του ΕΚ συνεχάρη πρώτα τη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen,  λέγοντας ότι η εκλογή της στέλνει μηνύματα και για την ισότητα φύλων. Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για πλήρη συνεργασία με το ΕΚ, τονίζοντας ότι μόνο με συνεργασία σε γενικότερο επίπεδο μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα για τους πολίτες μας.

Πρέπει να ανταποκριθούμε στις νέες προσδοκίες των λαών μας και αυτό σημαίνει ευθύνες για συνέχιση της σταθερότητας και της ειρήνης, για αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανισότητας που οδηγεί σε λαϊκισμό και εξτρεμισμό και για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ανέφερε.

Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τέσσερις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του που αφορούν το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, το κράτος δικαίου, την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την προστασία και ασφάλεια των πολιτών.

 Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή μίλησε για τους φιλόδοξους στόχους για μείωση των ρύπων που προϋποθέτουν λήψη αναγκαίων μέτρων αλλά και αντισταθμίσματα για τους πολίτες, καθώς και για τη βιώσιμη και κυκλική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, ο Πρωθυπουργός είπε πως οι αξίες της ΕΕ δεν μεταφράζονται σε λίγη ελευθερία όπου θέλουμε και καθόλου ελευθερία του Τύπου για παράδειγμα, προσθέτοντας πως το κράτος δικαίου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ΕΕ και έχει να κάνει με την αξιοπιστία της. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαλόγου για σύνδεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με το κράτος δικαίου και τη χρηματοδότηση με συμμόρφωση στο κράτος δικαίου.
 
Ο κ. Rinne αναφέρθηκε ακόμη στο ελεύθερο εμπόριο, τις ρυθμίσεις για τα πρότυπα, τη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ψηφιακή οικονομία, την έρευνα και καινοτομία, λέγοντας πως αυτά ενισχύονται και με την ενίσχυση του Erasmus.

Μίλησε ακόμη για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) και την αποφασιστικότητά του για κατάληξη σε συμφωνία ως το τέλος του έτους.

Επίσης, ο Φινλανδός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, λέγοντας πως πρέπει να ενισχύσουμε την αντίσταση των πολιτών και των κοινωνιών μας.
 
Εκ μέρους του Πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε ο Επίτροπος Γίρκι Κατάϊνεν, ο οποίος ανέφερε πως η Φινλανδία ηγείται του παραδείγματος για το πώς πρέπει να κινηθούμε για το κλίμα και το δεσμευτικό πλαίσιο για το περιβάλλον, τις βασικές προτεραιότητες ώστε να είμαστε περιβαλλοντικά ουδέτεροι ως το 2050 και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είπε ότι η κυκλική οικονομία είναι κομμάτι της οικονομίας μας και μέσα στο πλαίσιο αυτό πρέπει να βρεθεί συμφωνία και για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό. Ο κ. Κατάϊνεν είπε ότι υπολογίζονται 100, 000 νέα έργα ως το 2021 και 1 εκατομμύριο νέοι θα επωφεληθούν από το Erasmus.

Μίλησε ακόμη για το ανοικτό εμπόριο της ΕΕ με 72 χώρες παγκοσμίως τονίζοντας ότι λέμε ναι στις ανοικτές αγορές αλλά με βάση του κανόνες και τις αξίες της ΕΕ. Εξήρε επίσης την αποφασιστικότητα του Φινλανδού Πρωθυπουργού για αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών.

ΚΥΠΕ