You are here

Φλερτάρει με την ύφεση η Ευρώπη

14/08/2008 15:09
Επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη τα στοιχεία της Eurostat που ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στο 15μελές μπλοκ μειώθηκε κατά 0,2% κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2008, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Στο πρώτο τρίμηνο του 2008, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης ήταν θετικός, στο +0,7%.

Είναι η πρώτη φορά μετά την υιοθέτηση του ευρώ που η οικονομία της περιοχής συρρικνώνεται, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των πωλήσεων που, με τη σειρά της, έκανε τις εταιρείες της Ευρωζώνης να μειώσουν δραστικά τις επενδύσεις τους, αλλά και στην αύξηση του κόστους ζωής που έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε για τρίτο τρίμηνο στη σειρά, στο 1,5% στην Ευρωζώνη και στο 1,7% στην ΕΕ (εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία), από +2,1% και +2,3% αντιστοίχως στο προηγούμενο τρίμηνο.

Συγκριτικά, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2008, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από ένα +0,2% στο πρώτο τρίμηνο. Στην Ιαπωνία, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6% στο β’ τρίμηνο του 2008 (+0,8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% στις ΗΠΑ (+2,5% στο προηγούμενο τρίμηνο) και κατά 1% στην Ιαπωνία (+1,2% στο προηγούμενο τρίμηνο).

Ευρώ, πληθωρισμός και οικονομία

Το ισχυρότερο ευρώ και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις εξαγωγές των κρατών της Ευρωζώνης, ενώ η εκτίναξη του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών έχει αδειάσει τις τσέπες των Ευρωπαίων που αδυνατούν να στηρίξουν με τις δαπάνες τους τις οικονομίες της περιοχής.

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάπτυξη θα είναι "ιδιαίτερα ασθενής" κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για ομαλή προσγείωση της οικονομίας της Ευρωζώνης", δήλωσε ο Γιοργκ Κράμερ, οικονομολόγος της Commerzbank στην Φραγκφούρτη. "Έχουμε να κάνουμε με μια κυκλική ύφεση που τείνει να είναι μακρόχρονη", πρόσθεσε.

ΕΚΤ

"Η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα είναι ο πρωταρχικός στόχος" της ΕΚΤ που είναι "αποφασισμένη" να συγκρατήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό χαμηλά, αναφέρει η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, υποδηλώνοντας εμμέσως ότι θα πρέπει να έρθουν στο φως και άλλα αρνητικά οικονομικά στοιχεία προκειμένου να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια.

Γερμανία

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών, στο β' τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω της μειωμένης δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο.

Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 0,5% (εποχικά προσαρμοσμένη βάση) έναντι του πρώτου τριμήνου, οπότε και είχε παρουσιάσει άνοδο 1,3%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε επίπεδο έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας διαμορφώνεται στο 1,7%.

Το "ακριβότερο" ευρώ και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έχουν οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης για τις γερμανικές εξαγωγές, σε μια περίοδο που η άνοδος του πληθωρισμού περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ωστόσο, η επιβράδυνση του δευτέρου τριμήνου ενισχύθηκε από το γεγονός ότι πολλές εταιρείες επέσπευσαν τις επενδύσεις τους στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω των ασυνήθιστα ήπιων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Συγκεκριμένα, η υποχώρηση του δευτέρου τριμήνου αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και τη μείωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών. Η συμβολή του εμπορίου ήταν θετική, σε μεγάλο βαθμό λόγω μείωσης των εισαγωγών.

Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,7% φέτος και στο 1,2% το 2009 από 2,5% το 2007.

"Η πραγματική επιβράδυνση έχει μόλις αρχίσει", δήλωσε ο Ντέιβιντ Κολ, οικονομολόγος της Julius Baer Holding στην Φραγκφούρτη. "Τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας", πρόσθεσε, μία άποψη που συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές.

"Το δεύτερο τρίμηνο σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας μεγάλης περιόδου αδυναμίας για τη γερμανική οικονομία", δήλωσε ο Γενς Ολιβερ Νίκλας, οικονομολόγος της Landesbank Baden-Wuerttemberg στη Στουτγάρδη. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δεν αναμένεται ύφεση.

Γαλλία

Όπως και στη Γερμανία, το ΑΕΠ υποχώρησε και στη Γαλλία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ενώ στο πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός είχε διαμορφωθεί στο +0,4%, στο δεύτερο το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 0,3% σε επίπεδο τριμήνου. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται υποχώρηση της ανάπτυξης στη Γαλλία μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2002.

Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, η επιβράδυνση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερους τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες και τη σημαντική μείωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων.