You are here

Φραστική σύγκρουση Κομισιόν - Γερμανίας για τα ελλείμματα

20/11/2003 10:54
Το Εcofin θα υιοθετήσει τη σύσταση της Κομισιόν για το γερμανικό έλλειμμα στη σύνοδο της 24ης Νοεμβρίου, έγινε χθες γνωστό από ιταλικές πηγές. Στο μεταξύ, η απόρριψη από τη γερμανική κυβέρνηση των συστάσεων της Κομισιόν, με τους Γερμανούς Υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομικών Β. Κλέμεντ και Χανς Αϊχελ να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Επιτροπής.

«Μια χώρα - μέλος της Κοινότητας αμφισβητεί τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας για τον περιορισμό των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων», δήλωσε χθες ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, εκπρόσωπος Τύπου που αρμοδίου Επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες.

Ο κ. Θωμάς έκανε αυτήν την καταγγελία, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένη χώρα, αλλά εννοούσε σαφώς τη Γερμανία. Προχθές, η Κομισιόν υιοθέτησε σύσταση προς το Βερολίνο, καλώντας το να αναλάβει περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα το 2004 και 2005.

Αλλά ο υπουργός Απασχόλησης κ. Κλέμεντ είπε πως οι περικοπές στις δαπάνες που προτείνει η Κομισιόν θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Αϊχελ, διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, η χώρα του επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ώστε να αναθεωρηθεί το σύμφωνο.

Όχι Αϊχελ σε νέα μέτρα

Ο κ. Αϊχελ είπε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη λάβει μέτρα αναθεώρησης της κοινωνικής και της εργατικής νομοθεσίας, ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να πάρει αμέσως και άλλα μέτρα που θα παρέτειναν τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Σε γεύμα ενόψει της διεύρυνσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ για τις υπό ένταξη χώρες σχολίασε ότι με την είσοδό τους στην ΕΕ, το χάσμα εισοδημάτων στην Ευρώπη θα μεγαλώσει - πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνέβη με την ένταξη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας τη δεκαετία του 1980. Αλλά πρόσθεσε πως οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες αποτελούν θετικό σημείο.

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος