You are here

Frontex και ΕΑSO υπέγραψαν επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας

19/07/2019 06:42

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής (Frontex) υπέγραψαν χθες επικαιροποιημένο σχέδιο συνεργασίας. Το μνημόνιο υπεγράφη από την εκτελεστική διευθύντρια της EASO Νίνα Γκρέγκορι και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Φαμπριτσε Λέτζερι στο Ελσίνκι κατά την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, και η Φιλανδική Υπουργός Εσωτερικών Μαρία Οχίσαλο, η οποία εκπροσωπεί την Προεδρία της Φινλανδίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχαν στην ειδική τελετή υπογραφής.

 "Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής είναι οι κύριοι οργανισμοί της Ευρώπης για την υποστήριξη των κρατών μελών στην καλύτερη διαχείριση του ασύλου, της μετανάστευσης και των προκλήσεων στα σύνορα. Ως εκ τούτου, χαίρομαι ιδιαίτερα που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους για το μέλλον", δήλωσε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.

 Η Νίνα Γκρεγκόρι δήλωσε: "Η EASO είναι στην ευχάριστη θέση να ανανεώσει και να επικαιροποιήσει το Σχέδιο αυτό με την αδελφή μας υπηρεσία Frontex. Οι δύο οργανισμοί μας συνεργάζονται μεταξύ τους για να υποστηρίξουν τα κράτη μέλη στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων και του ασύλου μέσω της κατάρτισης, της αναλυτικής εργασίας, της συλλογής δεδομένων και της συγκεκριμένης επιχειρησιακής υποστήριξης επιτόπου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό η συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα να συνεχίσει να ενισχύεται τα τελευταία χρόνια και ότι σήμερα επαναλαμβάνουμε αυτή τη συνεργασία παρέχοντας έναν οδικό χάρτη για το κοινό μας έργο στο μέλλον".

Και ο Φάμπριτσε Λετζέρι συμπλήρωσε: "σήμερα ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών μας, έναν ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Η Frontex προσβλέπει στη συμβολή του στην επέκταση της παρουσίας της στην περιοχή χάρη στην ανάπτυξη του μελλοντικού Μόνιμου Σώματος και στη μοναδική εμπειρία του στην παροχή της κατάστασης των συνόρων για να εντοπίζει τις αναδυόμενες προκλήσεις και τάσεις".

 Το Σχέδιο Συνεργασίας καλύπτει την περίοδο 2019-2021 και ακολουθεί ένα προηγούμενο Σχέδιο Συνεργασίας για τα έτη 2017-2018. Το μνημόνιο αυτό θα διέπει τις κοινές εργασίες στους τομείς της επιχειρησιακής συνεργασίας, της ενημέρωσης και της ανάλυσης, της ανάπτυξης ικανοτήτων και της οριζόντιας συνεργασίας. Οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν σε σχέδια όπως η σύσταση και η εφαρμογή των ομάδων υποστήριξης της διαχείρισης της μετανάστευσης (MMST), καθώς και η δημιουργία μιας κοινής εικόνας κατάστασης σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Και οι δύο υπηρεσίες συνδράμουν τις εθνικές αρχές σε κεντρικά σημεία και εργάζονται από κοινού για να παρέχουν μια πλήρη εικόνα κατάστασης σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, προκειμένου να βοηθήσουν τις αρχές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τη διαχείριση αυτών των ροών.

ΚΥΠΕ