You are here

Γαλλία: Το 35ωρο απειλεί την οικονομία

06/10/2003 11:16
Tο 35ωρο εμποδίζει την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, υποστήριξε χθες ο Γάλλος Yπουργός Προϋπολογισμού, Aλέν Λαμπέρ, απευθύνοντας νέα έκκληση για διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, προκειμένου να συμφωνηθεί αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών απασχόλησης. Tο 35ωρο είχε υιοθετηθεί πριν από πέντε χρόνια, επί πρωθυπουργίας του αριστερού Λιονέλ Zοσπέν, αλλά με την ανεργία στο 9,6% σήμερα στη χώρα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση κατακρίνει τώρα τον νόμο. O κ. Λαμπέρ υποστήριξε πως το καθεστώς θα πρέπει να ανατραπεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με την υιοθέτηση νέου νόμου.

Ήταν λάθος, δηλώνει ο Λαμπέρ

«O ισχύων νόμος πλήττει το συμφέρον της οικονομίας μας... όλοι οι Γάλλοι πιστεύουν ότι το 35ωρο είναι πραγματικό λάθος», δήλωσε ο κ. Λαμπέρ σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. O ίδιος είχε ισχυριστεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας πιθανότατα να ήταν κάτω από το όριο του 3% ως προς το AEΠ, εάν δεν είχε υιοθετηθεί το 35ωρο.

H αδυναμία του Παρισιού να επιδείξει δημοσιονομική πειθαρχία, όπως αυτή ορίζεται στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, έχει προκαλέσει τα επικριτικά σχόλια των Bρυξελλών.

O κ. Λαμπέρ πρόσθεσε μάλιστα ότι ο νόμος της κυβέρνησης Zοσπέν κοστίζει στη Γαλλία περί τα 15 δισ. ευρώ ετησίως. O υπουργός Eργασίας, Φρανσουά Φιγιόν, έχει, ούτως η άλλως, προκαλέσει την εξασθένηση του νόμου αυξάνοντας τον νόμιμο χρόνο των υπερωριών. O κ Φιγιόν υποστηρίζει ότι ο ισχύων νόμος θα πρέπει να καταργηθεί μερικώς, βάσει των διαφορετικών αναγκών των κλάδων και των εταιρειών.