You are here

Γαλλία: 8η κινητοποίηση για το συνταξιοδοτικό

19/06/2003 14:58
Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν, για 8η φορά οι γάλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις που προωθεί η κυβέρνηση Ραφαρέν.

Η κυβέρνηση του Ζαν Πιέρ Ραφαρέν είναι αποφασισμένη να αποφύγει την επανάληψη των γεγονότων του 1995, όταν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες ανάγκασαν την τότε κεντροδεξιά κυβέρνηση του Αλάν Ζιπέ να εγκαταλείψει παρόμοια απόπειρα αναδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ελπίζει ότι το νομοσχέδιο θα έχει εγκριθεί στη Βουλή πριν την ετήσια ομιλία του προς το έθνος στις 14 Ιουλίου. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη κερδίσει την συμπαράσταση δύο εργατικών συνδικάτων σχετικά με την αναδιάρθρωση του συστήματος, που συζητείται στο γαλλικό κοινοβούλιο, και έχει δώσει οδηγίες στις κρατικές υπηρεσίες να αφαιρέσουν από τους μισθούς των απεργών τα χρήματα που αναλογούν στις μέρες που απείργησαν.

Το μετριοπαθές συνδικάτο CFDT και το μικρότερο CFE-CGC ανακοίνωσαν έπειτα από συνομιλίες που είχαν με το γάλλο υπουργό Εργασίας Φρανσουά Φιγιόν ότι υποστηρίζουν μια τροποποιημένη εκδοχή του κυβερνητικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.