You are here

Γαλλία: Δεν θα υποχωρήσει για την ηλικία συνταξιοδότησης

30/01/2023 06:23

Η Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, απέκλεισε την Κυριακή το ενδεχόμενο να υποχωρήσει σε ένα σχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς τα συνδικάτα προετοιμάζονται για άλλη μια μέρα μαζικών διαδηλώσεων κατά της αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης.

Η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 που είναι σήμερα, αποτελεί μέρος ενός εμβληματικού πακέτου μεταρρυθμίσεων, που προώθησε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για να διασφαλίσει τη μελλοντική χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.

Μετά τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων ενάντια στην αλλαγή, που έφεραν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα στους δρόμους στις 19 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση επεσήμανε ότι υπήρχε περιθώριο για κάποια μέτρα, συμπεριλαμβανομένων του αριθμού των ετών συνεισφοράς που απαιτούνται για να πληρούν τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη, ειδικών εκπτώσεων για άτομα που ξεκίνησαν να εργάζονται σε πολύ μικρές ηλικίες, και προνοιών για μητέρες που διέκοψαν τη σταδιοδρομία τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους.

Ωστόσο, το όριο ηλικίας στα 64 δεν είναι προς συζήτηση, δήλωσε την Κυριακή η Πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν. «Αυτό είναι πλέον αδιαπραγμάτευτο», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό FranceInfo.

Ενώ τα συνδικάτα χαιρέτισαν την ετοιμότητα της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση σε μέρη του σχεδίου, λένε ότι η προτεινόμενη πρόνοια για τα 64 έτη πρέπει να καταργηθεί.

Χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση «άδικη», τα οκτώ μεγάλα συνδικάτα της Γαλλίας, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, δήλωσαν ότι ελπίζουν να «κινητοποιηθούν ακόμη πιο μαζικά» την Τρίτη, στην επόμενη προγραμματισμένη ημέρα διαμαρτυρίας τους, από ό,τι νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

ΚΥΠΕ