You are here

Γαλλία: Έλλειμμα πάνω από 3% και το 2005

17/12/2003 11:23
Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Κομισιόν από το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Γαλλίας για την περίοδο 2005-2007, τονίζοντας ότι και οι νέοι στόχοι για την πορεία του προϋπολογισμού προβλέπουν πολύ υψηλά ελλείμματα.

Ο αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος, Πέδρο Σόλμπες, τόνισε ότι η πρόβλεψη για έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ για το 2005 είναι οριακή και εύθραυστη και δεν εγγυάται σε τίποτα ότι η Γαλλία δεν θα παραβιάσει για μία ακόμα φορά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Πιστεύω ότι το προβλεπόμενο για το 2005 έλλειμμα είναι πάρα πολύ υψηλό, όπως επίσης και ο στόχος για το 2007», δήλωσε ο κ. Σόλμπες, σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ΒFΜ. Η Γαλλία προβλέπει ότι το έλλειμμά της το 2007 θα είναι στο 1,7% του ΑΕΠ.

Αναμονή >>Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΕcoFin να «παγώσει» τις κυρώσεις περί υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η Κομισιόν περιμένει ακόμα την εισήγηση των νομικών της συμβούλων, προκειμένου να αξιολογήσει τα περιθώρια προσφυγής για την ακύρωσή της. Στη Γαλλία, κυβέρνηση και εργοδότες εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Χθες, τόσο ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, όσο και η κορυφαία εργοδοτική οργάνωση Μedef ζήτησαν περαιτέρω χαλάρωση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.