You are here

Γαλλία: Σημαντική αύξηση του ελλείμματος

09/09/2003 10:55
Κατά 43% αυξήθηκε το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας στο 12μηνο Ιουλίου 2002 - Ιουλίου 2003, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς εκτοξεύτηκε στα 53 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2003, έναντι 37 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003.

Οι επίσημες αυτές ανακοινώσεις προσφέρουν ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει ότι η Γαλλία για δεύτερο συναπτό έτος θα παραβιάσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.

Κάτι τέτοιο έχει άλλωστε προαναγγελθεί από τη γαλλική κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού Ραφαρέν, ο οποίος αναμένει πως το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει φέτος σε 4% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας κατά πολύ το 3% που προβλέπει το Σύμφωνο ως ανώτατο όριο.

Η προοπτική παραβίασης του Συμφώνου από τη Γαλλία έχει πυροδοτήσει και μια διαμάχη μεταξύ του γάλλου πρωθυπουργού και του γάλλου επιτρόπου για εμπορικά θέματα Πασκάλ Λαμί. Απαντώντας στον επίτροπο, ο οποίος αξίωσε από τη γαλλική κυβέρνηση περισσότερο σεβασμό στις επιταγές του Συμφώνου, ο κ. Ραφαρέν του διεμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα «να κοιτάει τη δουλειά του»...

Τακτικός παραβάτης του Συμφώνου είναι και η Γερμανία, της οποίας το έλλειμμα έφτασε πέρυσι το 3,6% και φέτος αναμένεται να αυξηθεί στο 3,8%, ενώ πάνω από τα όρια του 3% θα βρεθεί και κατά τη διάρκεια του 2004.

Παρά ταύτα, αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας δηλώνει σε συνέντευξη του ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, κ. Βόλφγκανγκ Κλέμεντ.