You are here

Γαλλία: Στο 15% θα περιοριστεί το 2023 η αύξηση των τιμών ΦΑ

15/09/2022 06:11

Η Γαλλία θα περιορίσει την αναμενόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στο 15% στις αρχές του επόμενου έτους, επεκτείνοντας τους ελέγχους τιμών που θεσπίστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη η Γαλλίδα Πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Τα ανώτατα όρια θα ισχύουν για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις και οι λεγόμενες «επιταγές ενέργειας», από 100 μέχρι 200 ευρώ θα δοθούν επίσης σε περίπου 12 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα για να βοηθηθούν με τους λογαριασμούς θέρμανσης κατά την χειμερινή περίοδο, είπε η κ. Μπορν, σε συνέντευξη Τύπου.

Τα νέα μέτρα είναι λιγότερο εκτεταμένα από τα ανώτατα όρια που εισήχθησαν νωρίτερα αυτό το έτος τα οποία περιόρισαν τις εγχώριες αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% και σταθεροποίησαν τις τιμές του φυσικού αερίου στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2021 -- γεγονός που συνέβαλε σε χαμηλότερο πληθωρισμό στη Γαλλία από ό,τι στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

«Πολύ νωρίς, λάβαμε ισχυρά μέτρα για να προστατεύσουμε το γαλλικό κοινό. Όμως όλοι γνωρίζουν, και πρέπει να το πούμε με διαφάνεια: Αυτά τα μέτρα έχουν κόστος για τα δημόσια οικονομικά μας", είπε η κ. Μπορν δικαιολογώντας τα λιγότερο γενναιόδωρα ανώτατα όρια.

Συνολικά, τα μέτρα περιορισμού της Κυβέρνησης το επόμενο έτος αναμένεται να κοστίσουν 16 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στη διάσκεψη, με 11 δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται για φυσικό αέριο και πέντε δισ. ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια.

ΚΥΠΕ