You are here

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο

17/01/2022 23:38

Στην ε/φ  Die Welt δημοσιεύεται συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο λε Μερ,  ο οποίος σχολιάζει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως σύνολο δεν είναι ξεπερασμένο, αλλά ο κανόνας για το δημόσιο χρέος είναι. Την ίδια ώρα εκφράζει την θέση ότι η Ευρώπη είναι υπερβολικά εξαρτημένη στο ρωσικό φυσικό αέριο. Αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο ανεξάρτητοι και ελεύθεροι, πρέπει να επενδύσουμε στην χαμηλή σε εκπομπές αέριων ρύπων παραγωγή ενέργειας, σημειώνει.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως παρατηρεί, το χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά το ύψος του χρέους, καθώς μετά την οικονομική κρίση, σε ορισμένα κράτη το δημόσιο χρέος έχει ανέλθει στο 168% του ΑΕΠ, ενώ σε άλλα βρίσκεται στο 60-65%.

«Οι κανόνες του χρέους πρέπει να προσανατολίζονται στην πραγματικότητα και όχι σε όνειρα. Πώς μπορούμε να χειριστούμε αυτή την κατάσταση; Όχι με το να ανατρέψουμε όλους τους κανόνες μας, αλλά με το να τους προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα», λέει ο Γάλλος Υπουργός, προσθέτοντας ότι επί τάπητος έχουν τεθεί διάφορες προτάσεις, μεταξύ αυτών και η πρόταση του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, περί διαφορετικών χρονοδιαγραμμάτων και σχεδίων για τη μείωση του χρέους.

«Καθήκον μου είναι να εξετάσω αν είναι δυνατή μια συναίνεση στη βάση αυτής της πρότασης», σημειώνει ο λε Μερ. Συμπληρώνει, δε, ότι μια άλλη πρόταση, αυτή περί ευθύνης του κάθε κράτους-μέλους να προσδιορίσει τις απαραίτητες αλλαγές στη δημοσιονομική του πολιτική, ώστε να μπορέσει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά του, του φαίνεται ενδιαφέρουσα από πολιτικής άποψης.  

Σε ερώτηση να σχολιάσει το αίτημα για μη συνυπολογισμό στο δημόσιο χρέος των επενδύσεων που αφορούν την προστασία του κλίματος ή την άμυνα, υπογραμμίζει ότι είναι νωρίς για να συζητηθούν τέτοιες λεπτομέρειες και ότι αυτή τη στιγμή ύψιστη προτεραιότητα έχει η επίτευξη ανάπτυξης μετά την κρίση. Κατόπιν θα συζητηθεί και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν, όπως λέει.

Επισημαίνει ότι στο αυριανό Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών θα συζητηθεί το θέμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και παρατηρεί ότι αν δεν γίνουν γρήγορα τα απαραίτητα βήματα, το κόστος για την ενεργειακή μετάβαση θα αυξηθεί έτι περαιτέρω και το διακύβευμα είναι ποιος θα πληρώσει για αυτό, δεδομένου ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία έδειξε ότι οι πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το κόστος της ενεργειακής μετάβασης. Ο λε Μερ προαναγγέλλει ότι το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών τον Φεβρουάριο.

Σχολιάζει, πάντως, ότι η τρέχουσα κατάσταση κατέδειξε τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το εξωτερικό, τόσο στις πρώτες ύλες και την ενέργεια όσο και στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ προσθέτει ότι οι οικονομίες των χωρών-μελών της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από τα γεωπολιτικά σχέδια της Ρωσίας, της Ουκρανίας ή άλλων χωρών.

«Είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από το ρωσικό αέριο. Ο Πούτιν μπορεί να παίζει με την Ευρώπη, επειδή εξαρτόμαστε σε υπερβολικό βαθμό από το φυσικό αέριο που παρέχει η Ρωσία. Αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο ανεξάρτητοι και ελεύθεροι, πρέπει να επενδύσουμε στην χαμηλή σε εκπομπές αέριων ρύπων παραγωγή ενέργειας. Μπορεί να είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή η πυρηνική ενέργεια, αυτό μπορεί να το αποφασίσει κάθε κράτος-μέλος», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.