You are here

Γερμανία: Απεργεί μισό εκατ. εργαζομένων στα μέσα μεταφορας

27/03/2023 20:44

Το ακριβό κόστος διαβίωσης και ο υψηλός πληθωρισμός που καλπάζει στη Γερμανία, οδήγησαν σήμερα μισό εκατομμύριο εργαζομένων στα δημόσιο Μέσα Μεταφοράς σε απεργία, μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων ετών στη χώρα.

Μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα παρότι η απεργία γνώρισε μεγάλη έκταση σε ολόκληρη τη Γερμανία, δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς οι πολίτες ήταν προετοιμασμένοι και δεν πραγματοποίησαν άσκοπες μετακινήσεις.

Την απεργία οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις VERDI- που εκπροσωπεί 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα- και το EVG, το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στη Γερμανία κλειστά παρέμειναν σήμερα τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας -στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο- ωστόσο το αεροδρόμιο του Βερολίνου λειτούργησε κανονικά.

Βασικό αίτημα των απεργών, η αύξηση του μισθού τους κατά 10,5% μηνιαίως, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες μετά τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού.

Οι εργοδότες αντιπροτείνουν 5% αύξηση, η οποία έχει απορριφθεί από τους εργαζομένους, ενώ απόψε το βράδυ ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τα συνδικάτα για υπερβολικές απαιτήσεις, ενώ οι ακυρώσεις των πτήσεων έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο νέος γύρος των εργασιακών διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει τρεις ημέρες, και εάν δεν προκύψει συμβιβασμός, τα συνδικάτα απειλούν με νέες μεγάλες κινητοποιήσεις.