You are here

Γερμανία: Απεργίες σε μεταφορές και ναυτιλία τη Δευτέρα

23/03/2023 20:22

Δύο γερμανικά συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στις μεταφορές προκήρυξαν απεργίες την επόμενη Δευτέρα που αναμένεται να προκαλέσουν εκτεταμένα προβλήματα στους σιδηροδρόμους και τα αεροδρόμια, σε ένα ακόμα χάος στις μεταφορές στη Γερμανία που προκαλείται από μισθολογικές διαμάχες.

Οι απεργίες, που αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και να επηρεάσουν τις υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, θα είναι οι νεότερες από σειρά απεργιών και κινητοποιήσεων που έχουν πλήξει μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες καθώς οι υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας έχουν επηρεάσει τα εισοδήματα και τα επίπεδα διαβίωσης.

Το συνδικάτο Verdi διαπραγματεύεται εκ μέρους των 2,5 εκατ. εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις δημόσιες μεταφορές και τα αεροδρόμια. Το συνδικάτο εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τις μεταφορές EVG διαπραγματεύεται για λογαριασμό περίπου 230.000 εργαζομένων στην Deutsche Bahn και σε μεταφορικές εταιρίες που εκτελούν δρομολόγια με λεωφορεία.

Το Verdi ζητά μισθολογική αύξηση 10,5%, με τον μισθό να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 500 ευρώ τον μήνα, ενώ το EVG ζητά αύξηση 12% ή τουλάχιστον 650 ευρώ επιπλέον ανά μήνα.

«Εκπροσωπούμε ομάδες εργαζομένων που ουσιαστικά κινούν αυτή τη χώρα και πληρώνονται υπερβολικά πολύ λίγο για να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του Verdi Φρανκ Βέρνεκε.

Το Verdi κάλεσε περίπου 120.000 εργαζομένους στους κλάδους μεταφορών και υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, ναυτιλιακών εταιριών και εταιριών διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Η Deutsche Bahn και άλλοι κρατικοί οργανισμοί προσφέρουν περίπου 5% αύξηση μισθού κατά μέσο όρο παράλληλα με την καταβολή έκτακτου ποσού ύψους έως 2.500 ευρώ.

«Δεν θέλουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Θέλουμε μια διαπραγματεύσιμη πρόταση», δήλωσε ο Μάρτιν Μπούρκερτ, πρόεδρος του συνδικάτου EVG, που εκπροσωπεί 50 εταιρίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρίας διαχείρισης των σιδηροδρόμων Deutsche Bahn. Σύμφωνα με το EVG, δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση νέων απεργιών κοντά στις αργίες του καθολικού Πάσχα τον Απρίλιο.

Η Deutsche Bahn επέκρινε τις σχεδιαζόμενες απεργίες ως αβάσιμες και περιττές, κάνοντας λόγο για υπεύθυνη προσφορά εκ μέρους της διοίκησης. Η εταιρία ανέφερε ότι αναμένει εκτεταμένα προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές σε όλη τη χώρα.

Η ένωση γερμανικών αεροδρομίων ADV επίσης καταδίκασε τις απεργίες που αναμένεται να πλήξουν περίπου 380.000 ταξιδιώτες αεροπορικών εταιριών τη Δευτέρα.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν πριν από λίγο ότι την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας στις συγκοινωνίες, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα υπεραστικό δρομολόγιο, ενώ θα ακυρωθούν και οι περισσότερες περιφερειακές διαδρομές.

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των συνδικάτων, οι πρώτες συνέπειες των απεργιακών κινητοποιήσεων θα γίνουν αισθητές ήδη από το απόγευμα της Κυριακής και θα παραμείνουν έως την Τρίτη», επισήμαναν από την πλευρά τους οι Σιδηρόδρομοι και ανακοίνωσαν ότι οι επιβάτες που έχουν κλείσει εισιτήριο για τη Δευτέρα ή την Τρίτη, μπορούν να το ακυρώσουν χωρίς χρέωση ή να το χρησιμοποιήσουν με ευελιξία έως και τις 14 Απριλίου. Η DB προειδοποίησε επίσης για «μεγάλες καθυστερήσεις» και συνέστησε στους πελάτες της να οργανώσουν αναλόγως τις μετακινήσεις τους.

Η Ένωση Σιδηροδρόμων και Μεταφορών (EVG) και η Ver.di κάλεσαν συνολικά 350.000 εργαζόμενους σε σιδηροδρόμους και λεωφορεία σε 24ωρη απεργία και, όπως ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα θα παραλύσουν σε μεγάλο βαθμό οι συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα. Η Ver.di ζητά επίσης στάσεις εργασίας σε πολλά αεροδρόμια και τοπικά μέσα μεταφοράς στα κρατίδια της Έσσης, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Σαξονίας, της Κάτω Σαξονίας, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Βαυαρίας. Σε κινητοποίηση έχουν κληθεί επιπλέον οι εργαζόμενοι στους αυτοκινητοδρόμους, στη διαχείριση υδάτων και στη ναυσιπλοΐα.

Η Deutsche Bahn χαρακτήρισε την απεργία «παράλογη και περιττή» και ζήτησε από την EVG «να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιστρέψει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επισημαίνοντας ότι η εταιρία «έχει καταθέσει υπεύθυνη προσφορά και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για συνομιλίες». Το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών έχει οριστεί για το τέλος Απριλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ