You are here

Γερμανία: Απέρριψε προτάσεις για έκδοση νέου κοινού χρέους

26/01/2023 19:36

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απέρριψε κατηγορηματικά την Πέμπτη τις προτάσεις για την έκδοση νέου κοινού χρέους από την ΕΕ, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση, που έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δεν χρειάζεται και θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές.

«Σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει έξω μηνύματα για δημοσιονομική σταθερότητα» και όχι για εργαλεία χρέους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο, η έκδοση χρέους σε αυτό το πλαίσιο θα οδηγούσε σε απώλεια εμπιστοσύνης στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και θα εξουδετέρωνε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού.

Υποστήριξε επίσης, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική ανάγκη για κοινό χρέος. «Μόνο ένα μικρό ποσοστό των κεφαλαίων που διατέθηκαν από το πακέτο «Next Generation EU» έχει χρησιμοποιηθεί», προσθέτει το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. 

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατέστησε σαφές ότι πιστεύει πως υπάρχουν ακόμη πολλά αναξιοποίητα χρήματα της ΕΕ, περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πρώτα, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για νέα χρηματοδότηση.

Τα προσχέδια συμπερασμάτων για την επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Φεβρουάριο, που ήρθαν εις γνώση του Reuters την Τρίτη, έδειξαν ότι πρόκειται οι ηγέτες να στηρίξουν νέα χρηματοδότηση της ΕΕ για τη βιομηχανία πράσινης τεχνολογίας, έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τις επιδοτήσεις που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα και θα αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει σχέδιο για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοδότησης για τη στήριξη των επενδύσεων.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έσπευσαν να υποτιμήσουν το προσχέδιο ως υπερβολικό.