You are here

Γερμανία: Διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού

19/10/2021 19:58

Παρά τη διαμάχη για τη στελέχωση του Υπουργείου Οικονομικών σε μια πιθανή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) άνοιξε χθες με τη σειρά του το δρόμο για την πραγματοποίηση επίσημων διαπραγματεύσεων για έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Τα μέλη του Προεδρείου και της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπερψήφισαν ομόφωνα την πρόταση μετά από δυόμιση ώρες συζήτησης, δήλωσε ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα.

Ο Λίντνερ είπε ότι ο συνασπισμός θα είναι καταρχήν μια «συμμαχία σκοπού» και ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον «σημαντικές διαφορές ως προς την αξιολόγηση» μεταξύ των τριών εταίρων. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη περισσότερα σχέδια που φέρουν την υπογραφή των Φιλελευθέρων από ό,τι συνέβαινε μετά από τέσσερις εβδομάδες συνομιλιών για έναν συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων το 2017.

Ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων θα πρέπει να αποτελέσει «νίκη για τη Γερμανία», η οποία θα πρέπει να γίνει «πιο ελεύθερη, πιο βιώσιμη, πιο ψηφιακή, πιο σύγχρονη και πιο ανταγωνιστική». Το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών δεν συνεπάγεται «αριστερή στροφή», είπε ο Λίντνερ, ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων πρέπει επομένως να είναι «συνασπισμός του μεσαίου χώρου». «Το FDP θα αποτελέσει τον εγγυητή γι’ αυτό», σημείωσε ο επικεφαλής του κόμματος.

Όσον αφορά τη διαφωνία σχετικά με κατά πόσον αυτός ή ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ θα πρέπει να γίνει Υπουργός Οικονομικών, ο Λίντνερ δήλωσε ότι τέτοιες διαφωνίες είναι «φυσιολογικές», όταν διεξάγονται δημόσιες συζητήσεις.

Αρκετά μέλη του FDP και των Πρασίνων τάχθηκαν υπέρ των υποψηφίων των κομμάτων τους το Σαββατοκύριακο. Ο Λίντνερ δήλωσε ότι το ζήτημα «έχει κλείσει» και παραδέχτηκε ότι ο υπαινιγμός του πως οι Πράσινοι δικαιούνται νέο Υπουργείο για το Κλίμα ήταν «λάθος». Ένα τέτοιο Υπουργείο δεν προβλέπεται στο έγγραφο των διερευνητικών επαφών των τριών κομμάτων.

Ως θετικά σημεία από τις μέχρι τώρα συζητήσεις ο Λίντνερ ανέφερε την προγραμματισμένη επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και σχεδιασμού, τις αυξημένες ευκαιρίες για πρόσθετο εισόδημα στο πλαίσιο του επιδόματος πολιτών, το νέο τρόπο διαχείρισης της Μετανάστευσης, την Προστασία του Κλίματος με γνώμονα την Τεχνολογία και τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Παράλληλα, εξήρε την προθυμία του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων να αποδεχτούν ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα καλύπτεται εν μέρει από την Κεφαλαιαγορά.