You are here

Γερμανία: Κριτική ΒuBa για φορολογικές περικοπές

19/08/2003 08:28
Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2004, προειδοποιεί στη μηνιαία της έκθεση η Bundesbank. Προσθέτει επίσης ότι οι προβλέψεις τις κυβέρνησης για ανάπτυξη 2% το 2004 είναι αισιόδοξες, ενώ "αμφίβολες" χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα φέτος. Οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας κάνουν εκτενή αναφορά στην έκθεσή τους και στις φορολογικές περικοπές που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση.

Τις χαρακτηρίζει κατ' αρχήν ευπρόσδεκτες καθώς θα ωφελήσουν τους Γερμανούς πολίτες. Ωστόσο, η BuBa προειδοποιεί ότι αν παράλληλα με τις περικοπές δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για να αντισταθμιστεί η απώλεια των εσόδων υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να υπερβεί το όριο τόσο στο χρέος όσο και στα δημοσιονομικά.

Το κόστος των φοροαπαλλαγών εκτιμάται στα 7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2 δισ. ευρώ θα προκύψουν από ιδιωτικοποιήσεις, περίπου 1 δισ. ευρώ θα εισφερθεί από εκχωρήσεις θυγατρικών εταιριών του δημοσίου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αναζητηθεί από δανεισμό.

«Αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα υπάρχει περίπτωση να μετανιώσουμε για τις περικοπές» αναφέρει η έκθεση της BuBa.