You are here

Γερμανία: Μαζική απεργία σήμερα στις μεταφορές

27/03/2023 06:32

Ως «θέμα επιβίωσης» πολλών χιλιάδων Γερμανών εργαζομένων που αγωνίζονται για υψηλότερους μισθούς, την στιγμή που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη, χαρακτήρισε τη μαζική απεργία, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, κορυφαίο στέλεχος συνδικαλιστικής οργάνωσης στην Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild am Sonntag».

Η απεργία, η μεγαλύτερη στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, αναμένεται να προκαλέσει εκτεταμένη αναστάτωση στους σιδηροδρόμους και στα αεροδρόμια της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

«Οι άνθρωποι όχι μόνο αμείβονται ελάχιστα, αλλά είναι απελπιστικά καταπονημένοι», δήλωσε στην «Bild am Sonntag» ο Φρανκ Βέρνεκε, επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου Verdi.

Οι απεργίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν κυρίως μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και θα επηρεάσουν τις υπηρεσίες στην Γερμανία όλη τη Δευτέρα, ενώ μέσω εργατικής αναταραχής και διαμαρτυριών που πραγματοποιούνται σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες καθώς οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Η συνδικαλιστική οργάνωση Verdi εκπροσωπεί περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών και των αεροδρομίων. Η συντεχνία σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG εκπροσωπεί περίπου 230.000 υπαλλήλους στη Deutsche Bahn και στις εταιρείες λεωφορείων.

Η συντεχνία Verdi απαιτεί αύξηση μισθού κατά 10,5%, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών κατά τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα, ενώ η EVG ζητά αύξηση 12% ή τουλάχιστον 650 ευρώ το μήνα.

«Η απεργία είναι απαραίτητη για να καταστήσουμε σαφές στους εργαζόμενους ότι θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα αιτήματά μας», φέρεται να είπε ο κ. Βέρνεκε.

Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο - αύξηση 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα - υποδεικνύοντας ότι δεν υποχωρούν οι επίμονες πιέσεις κόστους και ακρίβειας.

«Είναι θέμα επιβίωσης για πολλές χιλιάδες εργαζόμενους να λάβουν σημαντική αύξηση μισθών», υπογράμμισε.

Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η απεργία είναι «εντελώς υπερβολική, αβάσιμη και αχρείαστη».

ΚΥΠΕ