You are here

Γερμανία: Νέα πτώση του δείκτη ZEW

18/05/2004 12:49
Στις 46,4 μονάδες υποχώρησε το Μάιο, από 49,7 τον Απρίλιο, ο δείκτης του ινστιτούτου ZEW, ο οποίος καταγράφει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αναλυτών στις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας.

Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική πτώση του παραπάνω δείκτη, ο οποίος διαμορφώνεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση του δείκτη στο 49.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου, οφείλεται στη σημαντική άνοδο των τιμών πετρελαίου, στους φόβους αύξησης των επιτοκίων και στην περιορισμένη εγχώρια ζήτηση.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο –75,9 το Μάιο από –72,5 τον Απρίλιο και ο δείκτης για τις προοπτικές της Ευρωζώνης στο 59,2.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εταιρικές πτωχεύσεις στη Γερμανία μειώθηκαν το Φεβρουάριο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, κάτι που είχε να συμβεί σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Πιο συγκεκριμένα, οι χρεοκοπίες μειώθηκαν τον παραπάνω μήνα κατά 0,8% σε ετήσια βάση.