You are here

Γερμανία: Ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει υποστήριξη

09/08/2022 16:56

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία κερδίζουν σε δύναμη, ενώ τα κυβερνητικά κόμματα χάνουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων, δείχνει τρέχουσα δημοσκόπηση της INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Σε δημοσίευμα της υπό τον τίτλο Ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει σε υποστήριξη», η Bild γράφει ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το SPD (18%) και οι Πράσινοι (21,5%) έχασαν από μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, το CDU/CSU (27%), το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” AfD (12,5%) και το αριστερό κόμμα Die Linke (5,5%) βελτιώθηκαν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP (8%) διατηρεί τα ποσοστά της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο επικεφαλής του INSA, Χέρμαν Μπίνκερ δηλώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει σε υποστήριξη. Είτε αυτό οφείλεται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, είτε στην ασφάλεια της τροφοδοσία με φυσικό αέριο, είτε στην εύκολη αλλαγή της καταχώρησης φύλου στην ταυτότητα, η πολιτική της κυβέρνησης γίνεται δεκτή με περισσότερη απόρριψη παρά επιδοκιμασία».

Στη λίστα των δημοφιλέστερων πολιτικών διατηρούν τις δύο πρώτες θέσεις οι προερχόμενοι από τους Πράσινους Υπουργοί Ρόμπερτ Χάμπεκ και Aναλένα Μπέρμποκ, ενώ στην τρίτη θέση ανεβαίνει πλέον το επίσης μέλος των Πρασίνων και Υπουργός Γεωργίας Τζεμ Εζντεμίρ.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του CSU Μάρκους Ζέντερ ανεβαίνει από την 6η στην 4η θέση και έτσι είναι πλέον ο πιο δημοφιλής πολιτικός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακάμπτει ελαφρώς και βρίσκεται πλέον στην 6η θέση (συν 2 θέσεις).